De oer-Hollandse aardappel staat nog steeds bovenaan de ranglijst van het populairste basisvoedsel in Nederland.

Toch kruipen de pasta’s ieder jaar weer een beetje dichterbij in populariteit en de kans is zomaar aanwezig dat pasta op een dag meer gegeten wordt dan aardappels en dat vinden wij helemaal niet zo gek!

Pasta’s zijn immers in honderden verschillende soorten, smaken en maten beschikbaar. Alleen Italië, bakermat van de pasta, kent er al meer dan 350!

Van gevulde schelpjes tot spaghetti met gehaktballetjes of een tagliatelle met spinazie en zalm, je kan voor iedere dag van het jaar wel een ander pastagerecht kiezen.

Omdat we zelf zo gek zijn op het veelzijdigste stukje deegwaar leggen we je in dit artikel meer uit over wat pasta is en wat de meest populairste verkrijgbaare soorten zijn.

De 25 populairste soorten pasta

Het zal je niet verbazen dat bijna alle soorten pasta uit Italië afkomstig zijn, zeker wanneer het om de populaire soorten pasta gaat.

Toch zijn er ook een aantal andere landen waar zeker in de aan Italië grenzende regio’s al eeuwenlang pasta gemaakt en gegeten wordt.

De bekendste daarvan is afkomstig uit het Kroatische Istrië en daar gaan we deze lijst ook mee van start.

25. Fuži

Fuži is een traditionele Istrische pasta die gemaakt wordt in Kroatië en Slovenië.

Het deeg wordt gevouwen, geknepen en uiteindelijk samengeplakt waaraan het zijn specifieke vorm te danken heeft.

Fuzi wordt vaak gegeten met een rode saus gemaakt van tomatenpasta, rundsvlees, uien en witte wijn maar in principe kan het goed gegeten met een grote verscheidenheid aan sauzen.

24. Cavatelli

Cavatelli is een Italiaanse pasta die gemaakt wordt van griesmeelbloem met warm en zout water.

Alhoewel de geschiedenis van Cavatelli niet helemaal duidelijk is lijkt deze pasta oorspronkelijk afkomstig te zijn uit Apulië, de hak van Italië.

Traditioneel werd de pasta opgediend met een zeer lichte saus van olie en knoflook maar vandaag de dag zijn vele verschillende sauzen gebruikelijk met voornamelijk ingrediënten als knoflook, olijven, rucola en room. 

23. Rotini

Rotini is afkomstig uit het noorden van Italië en de naam is logischerwijs afkomstig van het ‘roterende’ effect van de vrij dikke bijna schroefvormige pasta.

De spiralen van de rotini pasta zorgen ervoor dat het een ideale pasta is om zowel dikke als juist lichte sauzen op basis van tomaten, zuivel en olie vast te houden.

De rotini pasta wordt vaak gebruikt in pastasalades en carbonara. De naam rotini betekent zoveel als ‘klein wiel’. 

22. Paccheri

Paccheri is een type Italiaanse pasta die gekarakteriseerd wordt door zijn grote en buisachtige vorm.

Het verhaal gaat dat paccheri ontstaan is om knoflook van Italië naar Oostenrijk te smokkelen.

Pruisische knofloken waren namelijk klein en zwak van smaak terwijl de Italiaanse knoflook groot en smaakvol was.

In hoeverre dit waar is durven we geen antwoord op te geven maar we weten wel dat paccheri vandaag de dag vooral gevuld wordt met een mix van vlees, knoflook en champignon of geserveerd wordt met een vlezige saus zoals een ragout van Bolognese.

Ook wordt paccheri vaak gebruikt in een ovenschotel waarbij de pasta gevuld wordt met ricotta en er een laag van tomatensaus en kaas overheen gedaan wordt.

Alhoewel paccheri over het algemeen een gladde vorm heeft bestaat er ook een geribbelde variant: paccheri millerighe.

21. Orecchiette

Deze variëteit van Italiaanse pasta is gekend om zijn vorm, die een beetje op kleine oren lijken. Orecchiette betekent dan ook ongeveer ‘kleine oren’ in het Italiaans.

Door deze vorm waarbij de binnenkant van de schelp iets dikker is dan de buitenkant, verloopt de textuur ook van zacht naar enigszins taai tijdens het kauwen.

Orecchiette zijn in de 8e eeuw in Puglia uitgevonden toen de regio bezet was door de Normandiërs. Sommige experts gaan er daarom van uit dat de pasta gemaakt is om de daken van de traditionele hutten van de inwoners.

Orecchiette pasta wordt normaal gesproken geserveerd met tomatensaus, gehaktballetjes, ricotta en broccoli.

20. Conchiglie

Conchiglie is een middelgrote pasta die bekend staat om zijn schelpachtige vorm.

Er zijn drie groottes conchiglie verkrijgbaar: klein (conchiegliette), vooral gebruikt in soep, normale conchiglie en de jumbo variant (conchigloni) die vooral gebruikt wordt om te vullen en op te bakken.

Over het algemeen wordt conchiglie verkocht in de gewone vorm die gemaakt is van harde tarwe maar soms worden ze ook gekleurd met tomaat, spinazie of inktvisseninkt.

Conchiglie staat erom bekend om rijke pastasauzen extreem goed vast te houden dus over het algemeen wordt het aangeraden om deze pasta samen met vleesgerechten, sauzen en groenten te eten.

Liefst natuurlijk met wat geraspte Parmezaan of Pecorino er bovenop.

19. Pappardelle

Pappardelle is een lang, plat en breed type pasta, gemiddeld zo’n 20 centimeter lang, anderhalve centimeter breed en een paar millimeter breed.

Traditioneel wordt pappardelle gemaakt met een deeg op basis van ei waardoor de pasta niet alleen rijker en smakelijker is maar ook beter vult.

Origineel komt pappardelle uit centrale Italiaanse regio’s zoals Toscane waar de pasta vaak gebruikt wordt om traditionele gerechten te bereiden. 

De naam komt van het Toscaanse woord ‘pappare’.

Dit woord wordt gebruikt om aan te geven hoe kinderen soms plezier kunnen hebben in het eten van bepaalde gerechten.

Pappardelle gaat het beste samen met dikke en hartige sauzen en ragouts.

18. Fusilli

Fusilli zijn lange spiraalgevormde types pasta die in de Nederlandse supermarkten erg bekend zijn.

Fusilli kan letterlijk vertaald worden naar ‘kleine wentelingen’, uiteraard refererend naar de vorm.

Deze spiraalvorm leent zich uitstekend om zowel dikke als dunnere sauzen goed vast te houden.

Hierdoor kan fusilli pasta op veel manieren gegeten worden en zowel bij pastasauzen als in pastasalades, in soepen maar bijvoorbeeld ook in ovenschotels.

Wanneer ze goed gekookt worden (al dente) heeft fusilli een dichte en enigszins taaie textuur. 

Het verhaal gaat dat de fusilli pasta uitgevonden is in het zuiden van Italië en wel door verse spaghetti rond een dunne staaf te rollen om deze vervolgens te laten drogen.

Er zijn verschillende vormen van fusilli waaronder fusilli bucati, die hol van vorm is, en fusilli longhi, welke hetzelfde is als de normale fusilli maar dan de lengte van spaghetti heeft.

17. Rigatoni

Rigatoni is een type pasta met een buisachtige vorm die gekarakteriseerd worden door de geribbelde buitenzijde.

Dit helpt om de saus aan de pasta te laten kleven terwijl de holle binnenkant ideaal is om de saus in op te vangen. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord ‘rigato’ dat ‘geribbeld’ of ‘belijnd’ betekent. 

Deze pasta is afkomstig vanuit de Italiaanse hoofdstad Rome alhoewel hij inmiddels meer gezien wordt als een zuidelijke variant en is één van de meest bekende pasta’s op Sicilië.

Door de grote vorm is rigatoni pasta perfect geschikt voor gerechten met gebonden tomatensauzen maar worden ze ook vaak gebruikt in ovenschotels.

Tip: Als je geen rigatoni kan vinden dan is penne een uitstekende vervanging.

16. Orzo

Orzo is het Italiaanse woord voor gerst maar daar heeft deze pasta niets mee te maken.

Wel is deze kleine pastasoort ongeveer gelijk qua vorm en grootte als een rijstkorrel.

Zoals veel andere pasta’s wordt orzo ook gemaakt van harde tarwe.

De vorm van orzo is altijd gelijk maar er zijn veel verschillende kleur- en smaakvariaties door de toevoeging van bepaalde groenten. 

Orzo is een veelzijdige pasta die bij vele gerechten past.

Door de kleine omvang is orzo het meest geschikt in soepen.

Zo is het bijvoorbeeld een onmisbaar ingrediënt is van de bekende minestronesoep maar leent het zich ook uitstekend als ingrediënt in bijvoorbeeld salades of in gevulde groenten.

Natuurlijk kan je het ook eten met gewone pastasauzen omdat het bereid wordt als iedere andere pasta.

Door deze veelzijdigheid wordt orzo dan ook in de meeste mediterrane landen veelvuldig gebruikt.

15. Cannelloni

Deze buisvormige Italiaanse pasta is in het begin van de 20e eeuw uitgevonden door Napolitaanse chef Nicola Federico die in een populair restaurant genaamd La Favoria in de stad Sorrento werkte.

Origineel heette de pasta strascinati maar deze werd later hernoemt tot cannelloni.

Dit gebeurde nadat er in de tweede wereldoorlog steeds meer mensen vanuit Napoli naar Sorrento vluchtten. 

Cannelloni is met een lengte van 10 centimeter en een diameter van 3 centimeter vrij groot en wordt daarom vaak gevuld met vlees, kaas of groente waarna ze gebakt worden in een saus op basis van tomaten of room.

De pasta gaat goed samen met runds- en kalfsvlees kazen zoals mozzarella en ricotta en groenten zoals wortels, spinazie en selderij. 

14. Fettuccini

Fettuccini kan letterlijk vertaald worden als ‘kleine lintjes’ en is een klassieke Italiaanse pasta die gemaakt wordt van zachte tarwe, bloem, zout, ei en een klein beetje water.

Fabrieksgemaakte fettuccini bevat daarentegen vaak harde tarwe, eieren en soms water. Vaak worden ze in ‘nestjes’ verkocht. 

Fettuccini pasta is een specialiteit in centraal en zuidelijk Italië, met name in de regio van Lazio.

Martino da Como, de eerste westerse beroemde chef-kok schreef in de 15e eeuw dat deze pasta best zo breed als een vinger gesneden wordt.

Hedendaags is fettuccini daarentegen een stuk smaller dan dit. Vandaag de dag bestaan er binnen Italië vele regionale varianten van fettuccini waarbij ze van elkaar verschillen in dikte, het type graan dat gebruikt wordt en ook de uiteindelijke gerechten die ermee bereid worden. 

In sommige gebieden wordt fettuccini zelfs samen met honing en walnoten in desserts gebruikt.

13. Linguine

Deze platte paste ontleent zijn naam aan de tong, linguine staat namelijk voor ‘kleine tongetjes’.

Wel is het zo dat ze in sommige Italiaanse regio’s bekend staan als ‘trenette’ of ‘bavette’.

Linguine wordt gemaakt van harde tarwe met water en wordt normaal geserveerd als pastasciutta met een Ligurische saus. 

Soms wordt de linguine samen met aardappels en sperziebonen gekookt om het vervolgens allemaal samen met een pesto alla genovese te serveren maar linguine wordt ook vaak met een vissaus gegeten.

Een regionale specialiteit is de linguine uit Lipari, waar deze gegeten wordt met tonijn en kappertjes.

Door de grote verscheidenheid aan gerechten die gemaakt kunnen worden met deze pasta vind je hem dan ook niet zonder reden steeds vaker in de Nederlandse supermarkten terug.

12. Farfalle

Een pasta die door bijna iedereen wel herkend wordt is de farfalle. Farfalle pasta is een korte pasta die zich kenmerkt door zijn karakteristieke vlindervorm.

Dat is dan direct waar de naam van afkomstig is: Vlinders.

De historie van de farfalle pasta loopt terug tot in de jaren 1500 toen ze voor het eerst gemaakt werden in de regio’s van Lombardije en Emilia-Romagna.

Farfalle is ideaal voor gerechten met rijke smaken en gaat dus goed samen met lichte sauzen op basis van vis.

Farfalle is door zijn vrolijke vorm ook een graag gezien ingrediënt in pastasalades en omdat de vorm goed behouden blijft gebruiken sommige mensen deze pasta ook graag in een ovenschotel.

11. Vermicelli

Vermicelli is een Italiaanse pasta die gemaakt wordt van bloem, eieren en een klein beetje zout waarvan dunne noedels worden gemaakt.

Het is één van de oudere soorten pasta en was reeds in de 14e eeuw al gekend.

Vermicelli betekent ‘kleine wormen’ en de pasta werd zo genoemd omdat het zo fijn en dun is als de kleine wormen die men soms in kazen aantrof.

Indertijd maakten de jonge boerenmeiden ’s zomers nog een voorraad vermicelli om het gehele jaar mee door te komen maar tegenwoordig is het gelukkig probleemloos jaarrond te vinden.

Tip: Mocht je ooit in Italië zijn en een soep willen maken voor Italianen: gooi hier nooit vermicelli in! Alhoewel gebruikelijk voor Nederlanders een absolute doodzonde in Italië. En zij weten het beter, toch?

10. Bucatini

Bucatini is een lange, smalle en holle vorm van pasta die een beetje op spaghetti lijkt.

Bucatini is ongeveer 25-30 centimeter lang en de holte binnen de pasta heeft een diameter van ongeveer een millimeter.

De pasta wordt gekenmerkt door een relatief taaie en dikke structuur.

De naam bucatini is afgeleid van het Italiaanse buco dat ‘gat’ betekent en uiteraard bedoelend op de structuur van de pasta.

Bucatini is waarschijnlijk afkomstig vanuit centraal Italië, rondom Rome.

De pasta gaat goed samen met dikke en hartige pastasauzen zoals een amatriciana gemaakt van tomatensaus en wangspek.

9. Tagliatelle

Tagliatelle is een type pasta gemaakt van tarwebloem en eieren, soms ook wel meel of volkorenmeel en water.

De gewone variant is ongeveer 25 centimeter lang, een centimeter breed en 3 millimeter dik.

Er bestaat ook een dunnere variant die tagliolini wordt genoemd.

De naam tagliatelle is afkomstig van het Italiaanse woord tagliare, dat snijden betekent. In de late middeleeuwen werd tagliatelle enkel voor speciale gelegenheden gebruikt maar tegenwoordig kan je het gelukkig iedere dag van de week probleemloos eten. 

Het verhaal gaat dat tagliatelle in de 15e eeuw uitgevonden is door een kok die aangesteld was om te koken op de bruiloft van een hertog.

Geïnspireerd door het weelderige en blonde haar van de toekomstige bruid is hij aan de slag gegaan en heeft hij de pasta uitgevonden die tot op de dag van vandaag nog graag gegeten wordt.

In de realiteit bestond tagliatelle daarentegen reeds in de 14e eeuw al.

Wat de herkomst ook is: het is tot op de dag van vandaag nog steeds één van de meest gegeten soorten pasta die vaak geserveerd wordt met een bolognesesaus of met spinazie en vis.

8. Tortellini

Tortellini zijn één van de meest geliefde pasta’s en zijn kleine gevulde deegringetjes.

Ze worden vaak ‘naveltjes’ genoemd naar aanleiding van de legende die luidt dat een chef de tortellini uitgevonden heeft nadat hij de godin Venus heeft gezien en een pasta wilde uitvinden die op haar navel leek. 

De eerste geschreven bronnen van tortellini zijn afkomstig uit de 17e eeuw maar het is aannemelijk dat de naveltjes daarvoor al bestonden en ontstaan zijn in Emilia-Romagna, rondom de steden Modena en Bologna.

In tegenstelling tot de meeste soorten pasta werd tortellini als een luxe gezien die enkel op speciale feestdagen gegeten werden.

Als vulling werden toen dure vlezen en kazen als mortadella, prosciutto, rundsvlees, Parmezaan en pancetta gebruikt om die vervolgens zo dun mogelijk te hakken en zo een dikke en rijke vulling te creëren.

Tortellini kunnen zowel in een bouillon als in een saus geserveerd worden waarbij volgens de traditie in een bouillon van kop of rundsvlees de enige juiste manier is.

In de loop der jaren is deze vorm van opdienen niet al te veel veranderd alhoewel er tegenwoordig wel meer en meer variaties op de markt komen qua vulling.

Normaal gesproken worden tortellini in de fabriek gemaakt maar wie de moeite neemt om ze zelf te koken heeft een ware delicatesse in huis.

Naast de tortellini bestaat ook nog de tortellacci, wat in principe uit de kluiten gewassen tortellini zijn.

7. Couscous

Couscous is dé basisvoeding van de meeste Noord-Afrikaanse landen en wordt ook in het zuiden van Italië veelvuldig gegeten.

Couscous bestaat uit griesmeeldeeg welke zorgvuldig in bloem gerold worden tot ze volledig omhuld zijn.

Hierna wordt de couscous gestoomd en gedroogd waardoor ze later eenvoudig te bereiden is.

Couscous heeft een lichte, haast pluizige structuur en op zichzelf een vrij neutrale smaak.

Couscous staat er daarentegen om bekend om zeer goed smaken van andere ingrediënten in zich op te nemen waardoor het altijd garant staat voor een feestmaal.

Couscous is met name populair in de Maghreb, de Noord-Afrikaanse regio waartoe Marokko, Tunesië, Algerije en Libië behoren en alhoewel couscous de naam van het ingrediënt is wordt het ook vaak gebruikt als benaming voor verschillende gerechten.

6. Ravioli

Ravioli is een overkoepelende naam voor verschillende soorten pasta die gemaakt worden door een vulling te plaatsen tussen twee dunne laagjes deeg.

De gebruikte pasta is meestal op basis van tarwebloem en eieren en fungeert dus niet enkel als omhulsel voor andere ingrediënten maar het bindt ook aan de saus of bouillon waarin de ravioli gekookt of geserveerd wordt.

Normaal gesproken wordt ravioli in een saus als een klein voorgerecht gegeten terwijl ravioli gekookt en geserveerd in bouillon een traditioneel Italiaans wintergerecht is.

De pasta wordt over geheel Italië gemaakt en afhankelijk van regio tot regio verschilt de vulling van groente tot klip, vlees, saus of zelfs vis aan toe.

Ondanks dat het onzeker is dat wanneer ravioli daadwerkelijk ontstaan is gaan de meeste mensen uit van de 13e eeuw.

5. Gnocchi

Deze traditionele Italiaanse verse pasta is vrij gelijkaardig aan de Aziatische dumplings.

Tegenwoordig verwijst het woord gnocchi meestal naar pasta die gemaakt is van deeg op basis van aardappelen die gevormd worden tot dikke hapklare stukken ter grootte van krieltjes. 

Gnocchi wordt over geheel Italië gegeten en alhoewel het meestal wordt gekookt in gezouten water geldt voor sommige regio’s de traditie om ze op te bakken in olie.

Gnocchi wordt als één van de oudste Italiaanse pasta’s gezien en voordat ze met aardappelen gemaakt werden werd zo ongeveer ieder type bloem dat voorhanden was gebruikt.

In tijden van armoede werd zelfs oud brood geweekt om gnocchi van te maken. De aardappel werd pas in de late 19e eeuw hét ingrediënt van de klassieke gnocchi.

4. Penne 

Penne is een gedroogde pasta gemaakt van harde tarwe en water die gekenmerkt wordt door zijn schuine snede en die in zowel gladde als geribbelde vorm en in verschillende maten verkrijgbaar is.

Penne wordt meestal in sterk gezouten water gekookt. De naam, die letterlijk vertaald kan worden naar ‘stekels’, is afkomstig van de vorm die op een traditionele pen die in de inkt gedoopt moet worden lijkt. 

De pasta heeft dezelfde vorm gekregen zodat deze saus optimaal op kan nemen, zoals een pen inkt opneemt.

Penne kreeg zijn gele kleur oorspronkelijk door het toevoegen van saffraan waardoor het een unieke smaak kreeg.

Omdat saffraan erg duur is wordt er tegenwoordig in de meeste gevallen enkel kleurmiddel gebruikt.

Penne is met dank aan zijn universele karakter die bij welhaast ieder gerecht en recept past één van de meest wijdverspreide pasta’s ter wereld.

3. Macaroni

Macaroni is een kleine gedroogde pasta die gemaakt wordt van harde tarwe en water.

De wereldwijd algemeen erkende vorm als een holle buis is origineel afkomstig uit de noordelijke regionen van Italië.

In de rest van Italië kan macaroni daarentegen op tal van verschillende soorten en vormen pasta duiden omdat de naam ‘maccheroni’ een generieke naam was voor iedere soort pasta secca.

Men neemt aan dat de buisvormige macaroni afkomstig is uit Napoli nadat een Arabisch recept aangepast is geweest.

2. Lasagna

Lasagne is geen pastasoort zoals alle anderen en vormt zijn eigen subsoort binnen de pasta’s.

De geschiedenis van lasagna gaat vermoedelijk terug tot in de tijd van de oude Grieken die in reepjes gesneden plat deeg ‘laganon’ noemden. 

Lasagna wordt traditioneel gemaakt van bloem en water, dat vervolgens in ruim water gekookt wordt.

Hierna worden de bladeren gevuld met saus, op elkaar gestapeld en vervolgens in een oven gebakken.

Deze moderne lasagna is vermoedelijk in de 16e eeuw ontstaan en was oorspronkelijk enkel bedoeld als gerecht voor op de feestdagen.

Pas vanaf de jaren 1800 werd het eten van lasagna gebruikelijker en ontstonden er direct ook vele varianten op dit bijzondere pastagerecht.

Toch blijft de traditionele lasagna bolognese verreweg de bekendste en meest gegeten.

1. Spaghetti

Spaghetti is de meest simplistische en basale vorm van pasta: harde tarwe, een beetje water en dit in lange dunne rolletjes persen.

En juist dat is de grote kracht van deze pasta die inmiddels de gehele wereld veroverd heeft.

Desondanks verschillen de types en namen van spaghetti afhankelijk van de diameter en regio waar de spaghetti van afkomstig is.

Vandaag de dag staat spaghetti in alle vormen en maten gelijk aan ‘Made in Italy’.

Door het flexibele karakter en de mogelijkheid om het bij zeer veel gerechten te gebruiken is spaghetti dan ook wereldwijd de onbetwiste nummer één wanneer het om populair Italiaans eten gaat.

Veel gestelde vragen

Wat is pasta?

Pasta is een deegproduct dat op veel verschillende manieren en in veel verschillende vormen versneden wordt. In feite kan je pasta in twee groepen onderverdelen: pasta secca (gedroogde pasta) en pasta fresca (verse pasta).

De meeste voorverpakte pastasoorten behoren tot de gedroogde soort en bestaan uit een mix van water en bloem van harde tarwe (of een andere graansoort). De verse pasta wordt gemaakt van water, zachte tarwe (of een andere graansoort) en eieren.

Pasta wordt als een traditioneel Italiaans voedingsmiddel gezien. En alhoewel dat waar is, behoort pasta tot de noedelsoorten die naar alle waarschijnlijkheid in het oosten van Azië ontstaan zijn.

In de loop der tijd zijn de ingrediënten en bereidings- en bedieningswijzen wel van elkaar gaan verschillen. Italië is vermoedelijk met noedels in aanraking gekomen nadat Marco Polo deze samen met het recept mee terugnam van zijn reizen naar China. 

Hoe wordt pasta gemaakt?

Pasta wordt gemaakt door de bovenstaande ingrediënten samen met een emulgator (een stof die helpt bij het mengen) en zout tot een taaie deeg te kneden.

Soms worden nog extra ingrediënten zoals chili, gedroogde truffel of soms zelfs sinaasappel toegevoegd.

Deze deeg wordt vervolgens door een mal geperst en afgesneden of geknipt. Afhankelijk van de mal en hoe snel de pasta geknipt wordt ontstaan dus de vele soorten pasta die we vandaag de dag kennen.

Van het vlindervormige farfalle, de slierten spaghetti tot de gedraaide fusilli aan toe. 

Wat is de voedingswaarde van pasta?

Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de voedingswaarde van gekookte pasta per 100 gram. Omdat de voedingswaarde per pasta kan verschillen kun je het beste de verpakking bekijken voor de kloppende cijfers.

Energie142 kcal
Vet0,9 g
- Waarvan verzadigd0,1 g
Koolhydraten27,7 g
- Waarvan suikers0,7 g
Vezels1,4 g
Eiwitten5,1 g
Zout0,006 g

Wat is de voedingswaarde van volkoren pasta?

In volkoren pasta zitten wat minder koolhydraten en wat meer vezels en eiwitten. Dit is de voedingswaarde van gekookte volkoren pasta per 100 gram.

Energie134 kcal
Vet0,9 g
- Waarvan verzadigd0,1 g
Koolhydraten23,7 g
- Waarvan suikers0,4 g
Vezels4,2 g
Eiwitten5,6 g
Zout0,006 g

Hoe kook je pasta?

Het ligt er een beetje aan of je de pasta doorgekookt (dus helemaal zacht) wilt hebben of al dente (de pasta is dan nog een klein beetje hard). Maar je begint met het nemen van de juiste pan; neem een grote pan, in Italië gebruiken ze hiervoor een speciale pastapan. De regel is dat je per 100 gram pasta 1 liter water gebruikt. Het lekkerste is om zout toe te voegen aan het water.

Wil je de pasta al dente, kook de pasta dan (zachtjes, maar wel kokend) een minuut minder dan er op de verpakking staat. Maar je kunt ook na 3-4 minuten even proeven of de voor jouw gewenste hardheid (of zachtheid) al is bereikt. Het is ook aan te raden om de pasta tijdens het koken in beweging te houden. In Italië noemen ze het ‘de pasta laten dansen’. Hieronder een indicatie van de tijden per pastasoort (maar check ook zeker altijd even de verpakking).

Spaghetti9 min.
Penne10 min.
Linguine9 min.
Fusilli9 min.
Fettuccine5 min.
Tagliatelle5 min.
Farfalle11 min.
Conchiglie12 min.
Pappardelle6 min.
Macaroni8 min.
Verse pasta4 min.

Hoe maak je pasta?

Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig: 400 gram (pasta)bloem (tip 00), 1 theelepel zout, 4 eieren, 2 eierdooiers en 2 theelepels olijfolie (extra vergine). Verder heb je een zeef, een grote kom, bloem om te bestuiven en plasticfolie nodig.

Het duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten om de pasta te bereiden. Je gaat als volgt te werk:  je kunt direct op je aanrechtblad werken (geeft wat rommel), of met een grote kom. We zullen voor het gemak uitgaan van het gebruik van een kom. Zeef de bloem boven de kom en meng er een snufje zout door. Maak een kuiltje in het midden en doe hier de eieren en eierdooiers in.

Klop vervolgens de eieren met een theelepel olijfolie los waarbij je steeds een beetje bloem meeneemt. Wanneer je niet meer verder kunt met je vork, ga je met je handen aan de slag. Kneed het deeg ongeveer vijf minuten tot er een egaal en soepel deeg ontstaat. Het kan zijn dat je deeg wat te nat blijft, als dat het geval is voeg je nog wat bloem toe.

Is het te droog? Voeg dan wat water toe. Rol nu een bal van het deeg en bestrooi deze met wat bloem en laat deze deegbal ongeveer een uur in plasticfolie rusten. Hierna kun je er de pasta van je keuze van maken met bijvoorbeeld een pastamachine.

Hoe lang kun je gekookte pasta bewaren?

Ten eerste moet je zorgen dat de pasta snel afkoelt als je deze wilt bewaren. Binnen 2 uur moet je in principe de pasta in de koelkast zetten in een afgesloten vershoudbakje. Hierna kun je pasta maximaal 2 dagen bewaren. Wanneer je het in de vriezer bewaard, kun je het maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.

Welke pasta is het meest gezond?

Als eerste een feitje; elke pastasoort (wit, bruin, volkoren, spelt) komt neer op 350kcal per 100 gram, dus hierin valt geen onderscheidt te maken. Het meest gezond, ook volgens de Consumentenbond, is de volkoren pasta, deze zijn rijk aan antioxidanten, goede vezels, lignanen en vitaminen.

Het is zelfs aangetoond als je wekelijks (volkoren) pasta eet (met een gezonde saus uiteraard), dit bijdraagt aan de ontwikkeling van gezonde hart- en bloedvaten, het een goede werking heeft op de spijsvertering en zelfs kanker tegengaat! Volgens onderzoek van de Consumentenbond bevat Honig Vezelrijk de meeste vezels (11 gram vezels per 100 gram pasta).

Kun je pasta invriezen?

Ja, je kunt pasta zeker invriezen. Zorg ervoor dat je de pasta wel binnen 2 uur afgekoeld hebt en dan kun je het invriezen. Je kunt ingevroren pasta maximaal 3 maanden goedhouden.

Welke pasta eet je met welke saus?

Welke saus je gebruikt ligt aan het soort pasta dat je wilt gaan eten. In principe kun je de volgende regels aanhouden; hoe fijner de pasta, hoe lichter de saus, hoe steviger de pasta, hoe rijker de saus. Zo kun je bijvoorbeeld bij Farfalle en Fusilli (stevige pasta’s) het beste eten met Bolognese of Piccante saus, maar Carbonara of (romige) Funghi Porcini saus kun je dan weer beter eten bij op ei-gebaseerde pasta’s als tagliatelle.

Bij Penne of Pipe kun je een saus met stukjes vlees of groeten nemen. Bij een fijne spagetti, een fijne saus als een Pomodorini Mozzarella, Pesto of Pomodorini Basilico saus.

Welke wijn drink je bij welke pasta?

Uiteraard kun je altijd zelf kiezen welke wijn je wilt drinken, maar als je het passend wilt maken met je pasta kun je het onderstaande lijstje raadplegen:

Pasta Bolognese: (dus een pasta gebaseerd op een tomatensaus). Ga voor een rode wijn met een zuurtje of een frisse witte wijn. Als regel kun je aanhouden; hoe rijker de saus, hoe sterker de wijn.

Pasta Carbonara: Bij een pasta met kaas smaakt een witte wijn met een licht zoetje, een soepele rode wijn of een volle witte wijn erg goed. Let op dat je geen wijn met veel tannine neemt bij een pasta met kaas.

Pasta Vongole: (pasta met vis of zeevruchten) Kies voor een spetterende witte wijn of een rosé, over het algemeen smaakt een rode wijn niet erg goed bij vis vanwege de tannine. Echter als je toch rood wilt, kies dan voor een wijn met weinig tannine.

Pasta Pesto: Een frisse witte wijn zoals Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Vermintino

Waarvan kan pasta worden gemaakt?

Wanneer je in de winkel kijkt wordt je bijna duizelig van het aantal soorten pasta dat wordt aangeboden. Wij hebben het even voor je op een rijtje gezet: 

Witte pasta (de ‘normale’ pasta): gemaakt van durumtarwe (harde tarwe) en eieren.

Volkoren pasta: Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel weggehaald, bij volkoren pasta wordt de volledige tarwekorrel gebruikt.

Speltpasta: gemaakt van speltgraan (bevat minder gluten en is voedzamer dan witte pasta)

Haverpasta: gemaakt van tarwegriesmeel en haver, maar er zijn ook pasta’s die 100% van haver zijn gemaakt (vaak te vinden in de betere biowinkels)

Glutenvrije pasta (guinoapasta, boekweitpasta, rodelinzenpasta, maïspasta….); kan eigenlijk van van alles gemaakt zijn, zolang er maar geen gluten inzitten. Van linzen tot maïs, de sky is de limit.

Hoe zorg je ervoor dat je pasta niet gaat plakken?

Eigenlijk is het best simpel; gooi de pasta nadat deze is gekookt direct in de pastasaus. Het is beter om de veelgebruikte ‘truc’ om olijfolie over de pasta te doen na of tijdens het koken niet te gebruiken, want de pasta die in aanraking is gekomen met de olie krijgt een laagje om zich heen en kleeft hierdoor niet meer goed aan de pastasaus.

Is het verstandig om een deksel te gebruiken tijdens het koken van de pasta?

In principe is het niet aan te raden om een deksel op de pan te gebruiken tijdens het koken van de pasta omdat het water tijdens het koken van de pasta gaat schuimen en met een deksel op de pan zal overkoken.