Ontdek de rijke en gevarieerde wereld van pasta. We nemen je mee van bekende klassiekers tot minder bekende specialiteiten, om zo je culinaire horizon verbreden. Of je nu een pasta-aficionado bent of een nieuwkomer in deze smaakvolle wereld, dit artikel biedt nieuwe inzichten en favorieten voor iedereen.

De 25 populairste soorten pasta

1. Spaghetti

Spaghetti, de essentie van eenvoudige Italiaanse pasta, heeft de wereld veroverd met zijn veelzijdigheid en regionale variaties in diameter en naam; het staat synoniem voor 'Made in Italy' en is wereldwijd de onbetwiste nummer één in populair Italiaans eten.

2. Lasagna

Lasagne, een unieke subsoort binnen de pasta's, vindt zijn oorsprong bij de oude Grieken en onderscheidt zich door zijn lagen en ovenbereiding; ondanks zijn evolutie sinds de 16e eeuw en talrijke varianten, blijft de traditionele lasagna bolognese de meest populaire vorm.

3. Macaroni

Macaroni, bekend als een holle buisvormige pasta, heeft zijn oorsprong in Noord-Italië, maar in de rest van Italië kan 'maccheroni' verwijzen naar diverse pasta secca; de huidige vorm is vermoedelijk geëvolueerd uit een aangepast Arabisch recept in Napoli.

4. Penne 

Penne, een gedroogde pasta met een kenmerkende schuine snede en in zowel gladde als geribbelde vorm, is ontworpen om saus optimaal op te nemen, vergelijkbaar met hoe een traditionele pen inkt absorbeert; oorspronkelijk geel gekleurd met saffraan, is deze veelzijdige pasta nu een van de meest populaire soorten wereldwijd.

5. Gnocchi

Gnocchi, traditionele Italiaanse pasta vergelijkbaar met Aziatische dumplings, wordt gemaakt van aardappeldeeg en gevormd tot dikke, hapklare stukjes; beschouwd als een van de oudste Italiaanse pasta's, werd het oorspronkelijk gemaakt van diverse soorten bloem of zelfs geweekt oud brood, met aardappelen als hoofdingrediënt sinds de late 19e eeuw.

6. Ravioli

Ravioli, een soort pasta gemaakt door vulling tussen twee dunne lagen deeg te plaatsen, varieert regionaal in Italië qua vulling, van groenten tot vlees en vis, en wordt meestal als een klein voorgerecht in saus of als traditioneel Italiaans wintergerecht in bouillon geserveerd, vermoedelijk daterend uit de 13e eeuw.

7. Couscous

Couscous, basisvoedsel in Noord-Afrika en Zuid-Italië, is gemaakt van in bloem gerold griesmeeldeeg dat gestoomd en gedroogd wordt; bekend om zijn lichte, pluizige structuur en vermogen om smaken op te nemen, is het een hoofdingrediënt in diverse gerechten, vooral populair in de Maghreb-regio.

8. Tortellini

Tortellini, kleine gevulde deegringetjes en een geliefde Italiaanse pasta, vinden hun oorsprong in de legende van Venus' navel en zijn ontstaan in Emilia-Romagna, traditioneel gegeten als een luxe op feestdagen met rijke vullingen zoals mortadella en Parmezaan; ze kunnen geserveerd worden in bouillon of saus, met fabrieksproductie die gangbaar is, maar zelfgemaakte tortellini gelden als een ware delicatesse. Naast tortellini bestaat ook tortellacci, een grotere variant van de pasta.

9. Tagliatelle

Tagliatelle, gemaakt van tarwebloem en eieren, is een veelzijdige pasta die oorspronkelijk uit de late middeleeuwen stamt en tegenwoordig populair is in varianten zoals de dunnere tagliolini. Deze pasta, naar verluidt geïnspireerd door het blonde haar van een bruid in de 15e eeuw, wordt vaak geserveerd met bolognesesaus of een combinatie van spinazie en vis, hoewel het al sinds de 14e eeuw bestaat.

10. Bucatini

Bucatini, een lange en holle pasta die vergelijkbaar is met spaghetti, staat bekend om zijn taaie, dikke structuur en wordt vaak geserveerd met dikke, hartige sauzen zoals amatriciana. De naam, afgeleid van het Italiaanse 'buco' wat 'gat' betekent, verwijst naar de holle vorm van de pasta, waarschijnlijk ontstaan in Centraal-Italië rondom Rome.

11. Vermicelli

Vermicelli, een fijne en dunne Italiaanse pasta gemaakt van bloem, eieren en een beetje zout, staat bekend als 'kleine wormen' vanwege zijn dunheid. Deze al in de 14e eeuw bekende pasta is tegenwoordig gemakkelijk het hele jaar door verkrijgbaar, in tegenstelling tot vroeger toen het seizoensgebonden was, en het is in Italië niet gebruikelijk om het in soep te gebruiken.

12. Farfalle

Farfalle, bekend om zijn unieke vlindervorm, dateert uit de jaren 1500 in Lombardije en Emilia-Romagna en is ideaal voor gerechten met lichte sauzen, pastasalades en ovenschotels vanwege zijn vermogen om zijn vorm goed te behouden.

13. Linguine

Linguine, ook bekend als 'kleine tongetjes', wordt gemaakt van harde tarwe en water en wordt vaak geserveerd met Ligurische sauzen, zoals pesto alla genovese, vissauzen of in regionale specialiteiten zoals de linguine uit Lipari met tonijn en kappertjes, wat bijdraagt aan zijn groeiende populariteit in Nederlandse supermarkten.

14. Fettuccini

Fettuccini, letterlijk 'kleine lintjes', is een Italiaanse pasta die oorspronkelijk breed als een vinger werd gesneden maar tegenwoordig in smallere vorm en diverse varianten bestaat, afhankelijk van regionale tradities in Italië, waarbij het soms zelfs in desserts met honing en walnoten wordt gebruikt.

15. Cannelloni

Cannelloni, oorspronkelijk strascinati genoemd, werd begin 20e eeuw uitgevonden door Napolitaanse chef Nicola Federico en is bekend om zijn grote formaat (10 cm lang en 3 cm diameter), ideaal voor vullingen van vlees, kaas of groente, en wordt vaak gebakken in tomaten- of roomsauzen.

16. Orzo

Orzo, ondanks zijn naam die 'gerst' betekent in het Italiaans, is een kleine pastasoort vergelijkbaar met een rijstkorrel, gemaakt van harde tarwe, en is zeer veelzijdig; het wordt vaak gebruikt in soepen zoals minestrone, salades, gevulde groenten, en kan ook geserveerd worden met traditionele pastasauzen.

17. Rigatoni

Rigatoni, herkenbaar aan zijn buisvorm en geribbelde buitenkant die helpt saus te laten kleven, komt oorspronkelijk uit Rome maar is nu populair in Zuid-Italië, vooral op Sicilië, en wordt vaak gebruikt in gerechten met gebonden tomatensauzen en in ovenschotels; penne is een goede vervanging als rigatoni niet beschikbaar is.

18. Fusilli

Fusilli, bekend om zijn spiraalvorm die zowel dikke als dunnere sauzen goed vasthoudt, wordt veelzijdig gebruikt in pastasauzen, pastasalades, soepen en ovenschotels, en komt waarschijnlijk uit Zuid-Italië, waar het oorspronkelijk gemaakt werd door verse spaghetti om een dunne staaf te rollen; variaties omvatten fusilli bucati (holle vorm) en fusilli longhi (lengte van spaghetti).

19. Pappardelle

Pappardelle, een lange, platte, en brede pasta, traditioneel gemaakt met een eideeg voor een rijkere smaak, is ideaal voor dikke en hartige sauzen en ragouts; afkomstig uit centraal Italië, zoals Toscane, en ontleent zijn naam aan het Toscaanse 'pappare', wat het plezier in het eten van bepaalde gerechten symboliseert.

20. Conchiglie

Conchiglie, middelgrote schelpvormige pasta verkrijgbaar in drie groottes, is ideaal voor rijke pastasauzen en wordt vaak gecombineerd met vlees, sauzen, groenten en kaas zoals Parmezaan of Pecorino; verkrijgbaar in gewone vorm van harde tarwe of soms gekleurd met ingrediënten zoals tomaat of inktvisinkt.

21. Orecchiette

Orecchiette, bekend als 'kleine oren' in het Italiaans, heeft een unieke vorm die overgaat van zacht binnenin naar ietwat taai aan de buitenkant en wordt traditioneel geserveerd met tomatensaus, gehaktballetjes, ricotta en broccoli; uitgevonden in de 8e eeuw in Puglia tijdens de Normandische bezetting.

22. Paccheri

Paccheri, bekend om zijn grote, buisachtige vorm, wordt tegenwoordig vaak gevuld met vlees, knoflook en champignons of geserveerd met rijke sauzen zoals Bolognese, met een geschiedenis die mogelijk teruggaat tot het smokkelen van Italiaanse knoflook naar Oostenrijk.

23. Rotini

Rotini, een dikke, schroefvormige pasta uit Noord-Italië, is ideaal voor het vasthouden van zowel dikke als lichte sauzen en wordt vaak gebruikt in pastasalades en carbonara; de naam betekent 'klein wiel'.

24. Cavatelli

Cavatelli, een Italiaanse pasta afkomstig uit Apulië en gemaakt van griesmeelbloem en zout water, werd traditioneel geserveerd met een lichte saus van olie en knoflook, maar tegenwoordig zijn diverse sauzen met ingrediënten als knoflook, olijven, rucola en room gebruikelijk.

25. Fuži

Fuži, een traditionele Istrische pasta uit Kroatië en Slovenië, kenmerkt zich door een specifieke vorm verkregen door het vouwen en knijpen van het deeg. Het wordt vaak gegeten met een rode saus van tomatenpasta, rundsvlees, uien en witte wijn, maar is veelzijdig genoeg voor diverse sauzen.