Dat we mineralen nodig hebben, weten de meeste wel. Maar waarvoor dan precies, en wat is een mineraal? Mineralen zijn sporenelementen die voorkomen in de aarde en ze zee. Dit is ook hoe ze in onze voeding terecht komen, als ze niet specifiek worden toegevoegd.
Mineralen zijn belangrijk voor de groei van het lichaam en de regulatie van enzymen en hormonen. Hier lees je alles over welke mineralen waar precies goed voor zijn, en in welke voeding je ze kunt vinden. Mineralen worden namelijk niet door het lichaam zelf aangemaakt dus je bent afhankelijk van voeding of aanvullende supplementen.
Calcium (kalk)
Calcium, of kalk, is van belang voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en tanden. Maar ook voor het behoud van gezonde spieren, inclusief de hartspier. Het zorgt voor een goede bloedstolling, aanmaak van cellen en weefsels en helpt bij de spijsvertering.
Dit veelzijdige mineraal komt vooral voor in melkproducten en kaas, maar is ook te vinden in groene groenten.
Chloride (chloor)
Chloor is belangrijk voor de regulatie van maagzuur en draagt daarmee bij aan een gezonde spijsvertering. Ook is het belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam. Het komt voor in producten waar zout aan toegevoegd is, zoals kruidenzakjes en soepen maar ook kaas, bewerkt vlees en brood.
Chromium (chroom)
Chroom is belangrijk voor de energiestofwisseling uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het zorgt voor een goede afbraak en opbouw in het lichaam en houdt daarmee de bloedsuikerspiegel in balans. Het remt bovendien de behoefte aan zoetigheden.
Je kunt het vooral vinden in volkoren graanproducten maar ook in groente & fruit, vlees, biergist en rietsuiker.
Fluoride
Fluoride is een beschermend laagje over de tanden die tandbederf kan helpen voorkomen. Het wordt aan de meeste tandpasta toegevoegd, maar kan bij een tekort ook worden aangevuld met supplementen.
Fosfor
Fosfor is van belang voor het behoud van stevige botten en tanden, en zorgt voor de energiestofwisseling uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Fosfor komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar met name zuivelproducten, vlees, vis, volkoren granen en peulvruchten.
IJzer
IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, wat zorgt voor een betere transport van zuurstof naar de cellen. Een tekort aan zuurstof in de cellen zorgt voor vermoeidheid en een verminderde concentratie. IJzer helpt ook bij de energiestofwisseling uit voeding.
IJzer komt in de voeding voor als heemijzer of non-heemijzer. Heemijzer komt alleen voor in vlees en wordt beter opgenomen dan non-heemijzer. Maar non-heemijzer komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Door je maaltijd te combineren met vitamine C zorg je voor een iets betere opname van non-heemijzer. Vandaag dat spinazie wordt aangeraden als bron voor ijzer.
Jodium
De voornaamste werking van jodium is de regulatie van de schildklierhormonen voor een goede werking van de schildklier. Maar daarnaast zorgt het ook voor een goede verbranding van koolhydraten, voor een gezonde huid, een gezond zenuwstelstel en draagt het bij aan een goed geheugen en de concentratie. Om een tekort te voorkomen is het toegevoegd aan zout en brood maar van nature komt het ook voor in zeevis, zeewier, ei en groenten.
Kalium
Kalium helpt bij het in stand houden van een normale bloeddruk. Verder ondersteunt het de vochtbalans en het behoud van sterke en soepele spieren. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, dus een tekort is zeer zeldzaam.
Koper
Koper heeft heel veel verschillende werkingen. Het zorgt voor de vorming van bloedlichaampjes waardoor de ijzer transport binnen het lichaam geregeld wordt en de bloedstolling blijft functioneren. Daarbij speelt het een belangrijke rol bij de pigmentatie van de huid en het haar en biedt het bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals UV licht. Het ondersteunt gezond kraakbeen en stevige bloedvaten en een soepele huid.
Koper komt voornamelijk voor in orgaanvlees, zeevruchten en granen maar ook in groenten en fruit.
Magnesium
Magnesium heeft ook een veelzijdige werking. Het helpt bij een goede opname van andere vitamines en mineralen en zorgt voor sterke botten en tanden. Daarbij helpt het bij de geestelijke balans, wat wil zeggen dat het helpt bij bijvoorbeeld de concentratie en leerprestaties maar ook bij stress en zenuwen. Het draagt bij aan een goede energieproductie uit voeding, helpt tegen vermoeidheid en draagt bij aan sterke en soepele spieren, inclusief de hartspier.
Magnesium komt in veel voedingsmiddelen voor, maar niet altijd even veel. Een bekende bron van magnesium is cacao, eet dus gerust een stukje donkere chocolade! Verder vind je het in noten, schelpdieren, garnalen en sojabonen. Maar ook in groenten, granen en vlees.
Mangaan
Mangaan draagt bij aan het behoud van gezonde botten en kraakbeen. Daarbij zorgt het voor een gezonde energiestofwisseling en beschermt het ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en uitlaatgassen.
Mangaan zit vooral in volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groenten en fruit.
Molybdeen
Molybdeen draagt bij aan de stofwisseling van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, dus molybdeen draagt bij aan de opbouw en flexibiliteit van de spieren. Molybdeen zit vooral in volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.
Natrium
Natrium speelt een rol bij de vochtbalans in het lichaam, het regelt de bloeddruk en zorgt voor een gezonde werking van spier- en zenuwcellen. Natrium is een belangrijk bestandsdeel van zout en is daarom te vinden in alle voedingsmiddelen waar zout aan toegevoegd is, bijvoorbeeld brood, kaas en kant en klaar maaltijden.
Selenium (seleen)
Selenium is de stof die je lichaam nodig heeft voor glanzend, gezond haar en nagels. Bovendien draagt het bij aan de weerstand en beschermt het ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV straling en uitlaatgassen. Verder is het belangrijk voor de juiste werking van de schildklier.
Ook goed nieuws voor mannen, selenium zorgt namelijk voor een goede kwaliteit sperma. Je vindt selenium voornamelijk in vlees, vis, volkoren granen en sommige noten.
Zink
Zink is een veelzijdig mineraal wat ons lichaam met veel helpt. Zo is het goed voor de netvliezen van de ogen en helpt het ons scherp zien in het donker. Bovendien zorgt het voor een goede opname van vitamine A, wat ook goed is voor de ogen. Het is goed voor een gezonde huid, haar en nagels en het is goed voor de weerstand. De hersenen profiteren ook van zink, het heeft een positief effect op de concentratie en het probleemoplossend vermogen.
Zink is ook belangrijk voor onze groei, het stimuleert de aanmaak van eiwitten en ons DNA en speelt een rol bij het proces van weefselgroei en -ontwikkeling. Je kunt het vooral halen uit vlees, schaal- en schelpdieren, noten, kaas en graanproducten, maar ook uit peulvruchten, vis en rijst.