soorten bedden

Lekker slapen, wie houdt daar nou niet van? ’s Ochtends wakker worden en jezelf weer helemaal fit, fris en fruitig voelen en klaar om de dag aan te gaan. Zo hoort het en dat begint allemaal met een stevige nachtrust in een goed bed.

Er bestaan veel verschillende soorten bedden. Vele mensen denken “een bed is een bed”, maar onze lijst bewijst het tegendeel. De keuze hangt vaak af van de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeuren. En naast “echte” bedden heb je natuurlijk ook slaapbanken.

Mocht je zelf aan de slag gaan om een bed te maken, dan kijk je natuurlijk voor je spullen bij een bouwmarkt. Wil je liever een kant-en-klaar bed, dan ga je bijvoorbeeld naar een bedden speciaalzaak, of kijk je online wat je keuzes zijn. Een bed gaat gemiddeld zo een 8-15 jaar mee, dus het is van belang om voor deze aankoop even je tijd te nemen.

1. Wieg

Wieg

Afmeting: 40 cm x 80 cm

Leeftijd: 0 tot 6 maanden

Grootte deken / dekbed: Over het algemeen geen

Het slapende leven na je geboorte begint vaak in een wiegje waar je als baby je rust vindt. Andere namen die worden gebruikt voor een wieg zijn ook wel kribbe of krib, dat hebben we te danken aan het verhaal over Jezus.

Tegenwoordig is het fenomeen wiegendood bekend bij de meeste (nieuwe) ouders en willen dit ten koste van alles voorkomen. Dit kan mede worden gedaan door de veiligheid van je wiegje in orde te maken. Waar het vroeger allemaal niet zo nauw werd genomen, is het nu een serieuze zaak geworden.

Zorg voor een goed passende matras zodat je baby niet tussen de wieg en het matras vast kan komen te zitten. Strakke lakens zijn een must en zorg voor niet te veel, of, beter nog, geen losse kussens waar het baby’tje onder kan komen en wellicht door kan stikken. Over het algemeen slaapt een baby in een wieg tot hij / zij 3 tot 6 maanden oud is.

2. Ledikant of Babybed

Ledikant

Afmeting:

  • Klein: 60 cm x 120 cm
  • Groot: 70 cm x 140 cm

Leeftijd: 0 tot 3 jaar

Grootte deken / dekbed: Over het algemeen geen

Zodra de baby de wieg is ontgroeid, is het volgende bed aan de beurt; het ledikant. Uiteraard zijn er genoeg ouders die het wiegje overslaan en hun pasgeboren schat direct in een ledikantje leggen. Hier is helemaal niets mis mee en het voordeel is dat de baby niet opnieuw moet wennen aan een nieuwe slaapplaats.

Over het algemeen hebben ledikantjes een bodem die verstelbaar is in de hoogte zodat deze kan ‘meegroeien’ met de baby. Zodra de baby gaat staan is het de bedoeling om de bodem te laten zakken zodat hij / zij niet over de rand uit het ledikant kan kukelen. De spijlen van het ledikant zorgen ervoor dat de baby kan meekijken wat er om hem / haar gebeurt. Meestal koop je bij een ledikant ook een commode, hierop verschoon je de baby.

3. Peuterbed

Peuterbed

Afmeting: 70 cm x 150 cm

Leeftijd: 3 tot 7 jaar

Grootte deken / dekbed: 120 cm x 150 cm

Het ledikant zijn de kleintjes over het algemeen ontgroeit als ze rond de 2,5 jaar zijn. Er zijn ledikantjes die je kunt ombouwen tot een kinderbedje, maar aangezien dit niet altijd het geval is kun je de portemonnee trekken en je kinderbed-slag gaan slaan. De peuterbedden worden gebruikt voor kindjes tussen de 3 en 7 jaar oud.

Andere namen die ook wel voor het peuterbed worden gebruikt zijn kinderbed en juniorbed. Net als het ledikant heeft dit bedje ook over het algemeen een valhekje, maar is wel wat lager om ervoor te zorgen dat je kindje er zelf in en uit kan klimmen / stappen.

4. Tienerbed of Eenpersoonsbed

Tienerbed

Afmeting: 70 cm, 80 cm of 90 cm x 200 cm

Leeftijd: Vanaf 3 jaar

Grootte deken / dekbed: 140 cm x 200 / 220 cm

De volgende stap in het leven van een jonge slaper is waarschijnlijk een eenpersoonsbed. Het is een goed idee om wat extra geld hieraan uit te geven, want als het goed is ligt je kind(je) hier de komende 10 jaar in te slapen. Er zijn overigens genoeg ouders die de stappen van het kinderbed en tienerbed overslaan en direct na het ledikant voor een eenpersoonsbed kiezen.

Er zijn verschillende manieren om aan een eenpersoonsbed te komen; online shoppen, zelf maken of er één kopen in een beddenspeciaalzaak. Het ligt natuurlijk een beetje aan de leeftijd van degene die in het bed gaat slapen, maar als de gebruiker van het bed al iets ouder is, is het wel aan te raden hem of haar mee te nemen om de keuze te maken aanzien het bed voor langere tijd zal worden gebruikt.

5. Twijfelaar

Twijfelaar

Afmeting: 120 cm x 200 / 210 cm

Grootte deken / dekbed: 200 cm x 200 / 220 cm

Een twijfelaar is een bed met een afmeting dat tussen een één- en tweepersoonsbed in zit. Als je wat breed slaapt, maar wel in je eentje is dit een uitstekend bed om als slaapplaats te gebruiken.

Je kunt een twijfelaar met een lengte van 210 cm nemen als je wat langer bent, maar de standaardmaat in Nederland is een lengte van 200. Om dezelfde reden zijn de dekbedden die erbij horen ook in twee lengtes te krijgen.

6. Tweepersoonsbed

Tweepersoonsbed

Afmeting: 140 / 160 cm x 200 cm

Grootte deken / dekbed: 140 / 160 cm x 200 / 210 cm

Wordt het eenpersoonsbed te klein, of kies je direct voor iets groters, dan kun je uitkomen op een tweepersoonsbed, maar zoals je hieronder zult zien zijn er tal van mogelijkheden waar je nog uit kunt kiezen als je geen eenpersoonsbed (meer) wilt.

Zoals de naam al zegt is dit bed geschikt voor twee personen, maar je kunt er ook lekker ruim in je eentje in slapen. Qua tweepersoonsbedden zijn er een aantal verschillende opties, die komen hieronder ook nog aan de beurt. Het verschil zit hem in de breedte van het bed.

7. Lits-Jumeaux

Lits-Jumeaux

Afmeting: 180 cm x 200 cm

Grootte deken / dekbed: 240 cm x 200 / 220 cm

De lits-jumeaux is eigenlijk een groter broertje van het tweepersoonsbed. Voor de lits-jumeaux heb je dan ook een iets groter dekbed nodig. Zo heb je voor een tweepersoonsbed een dekbed nodig van 200 cm bij 200 cm, bij een lits-jumeaux is dat 40 cm breder.

De letterlijke vertaling van lits-jumeaux vanuit het Frans is bedden-tweelingen. Het komt er eigenlijk op neer dat er twee eenpersoonsbedden tegen elkaar aan worden geschoven. Dit soort bedden wordt in deze hoedanigheid niet meer verkocht, waarschijnlijk omdat het ligcomfort niet zo groot is vanwege het feit dat in het midden een soort spleet zit waar de bedden tegen elkaar aan zijn geplaatst.

8. Queen Size Bed

Queen Size Bed

Afmeting: 150 / 160 cm x 200 cm

Grootte deken / dekbed: 240 cm x 200 cm

In verschillende delen van de wereld zijn er nogal wat verschillen in maat van de Queen size bedden. Zo is een Amerikaans Queen size bed net zo groot als een Engels King size bed. Mocht je een Queen (of King) size bed online kopen, kijk dan voor de zekerheid even naar de afmetingen.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de King en Queen size bedden ontstaan in de 17e eeuw, ofwel ‘de eeuw van de grootste bedden’. Het King size bed komt van de Franse koning Louis XIV die een enorm bed had, de Queen size is de kleinere variant hiervan.

9. King Size Bed

King Size Bed

Afmeting: 180 / 200 cm x 200 cm

Grootte deken / dekbed: 240 cm x 200 cm

Voor de mensen die lekker veel ruimte in hun bed willen is het King size bed het bed dat op hun lijf is geschreven. Net als bij het Queen size bed verschilt de maat in verschillende landen voor dit type bed. Zo is een King size bed in Amerika 193 cm x 203 cm. Check dus bij de aankoop de afmetingen.

Je kunt het King size bed zo lux of simpel kopen als je zelf wilt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een hoofdbord erbij te nemen, of een King size boxspring te kopen. Over het algemeen zijn de King size bedden wel de duurdere bedden om uit te kiezen.

10. Stapelbed

Stapelbed

Afmeting: 2 keer 70 cm, 80 cm of 90 cm x 200 cm

Grootte deken / dekbed: 2 keer 140 cm x 200 / 220 cm

Als je een broer(tje) of zus(je) hebt en eigenlijk niet voldoende slaapkamers, kan het zijn dat je ouders ervoor kiezen om een stapelbed te plaatsen zodat jullie samen, maar toch enigszins gescheiden kunnen slapen. Ook kennen velen onder ons de stapelbedden wel van bungalow huisjes voor (grotere) gezinnen op van die bungalowparken.

Een stapelbed zijn twee eenpersoonsbedden die boven elkaar zijn geplaatst, waarbij voor het bovenste bed een laddertje is gemaakt om erin te klimmen en bij het bovenste bed zit ook vaak een reling om ervoor te zorgen dat je er niet uit valt. Ze worden ook veel gebruikt op plekken waar niet veel plek is om te slapen zoals onder andere op een schip, jeugdherbergen, gevangeniscellen of studentenhuizen.

11. Hoogslaper en Halfhoogslaper

Hoogslaper

Afmeting: 70 cm, 80 cm of 90 cm x 200 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm x 200 / 220 cm

Een hoogslaper lijkt veel op een stapelbed, het verschil is dat er aan de onderkant geen bed zit, maar een ruimte voor bijvoorbeeld een bureau of een bankje. Maar je kunt de ruimte natuurlijk ook gebruiken om je kindje lekker te laten spelen onder het bed. (Ze kunnen er een leuke hut maken.)

Een halfhoogslaper is ongeveer de helft lager dan een hoogslaper wat het een stuk makkelijker maakt om het bed op te maken. Een halfhoogslaper is aan te raden wanneer je niet zo een hoog plafond hebt in de slaapkamer. De halfhoogslaper wordt meestal voor kinderen vanaf een jaar of 6 gebruikt, hoogslapers voor iets oudere kindjes in verband met het klimwerk dat nodig is om in bed te komen.

12. Waterbed

Waterbed

Afmeting: 90 tot 200 cm x 200 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Een waterbed is een beddensoort op zich en daarom in principe ook in dezelfde maten te koop als ‘normale’ bedden. In 1832 werd het waterbed uitgevonden door de Schotse Neil Arnott. Een waterbed is een of meerdere kunststof zakken gevuld met water in een opvangbak die waterdicht is. Die opvangbak wordt ook wel een liner of veiligheidsvoering genoemd.

Het grote voordeel van een waterbed is dat je er geen doorligplekken in of van krijgt, verder gaat de waterzak langer mee dan een gewone matras, vaak kun je hem verwarmen, het volgt je lichaamsvormen en huisstofmijt kan zich niet nestelen in de matras.

Nadelen zijn dat het kan klotsen bij bewegingen (kijk dus naar de stabiliteit bij je aankoop!), de afmetingen kunnen afwijken van de standaardmaten, een waterbed is heel zwaar. En last but not least; er bestaat een kans dat je waterbed gaat lekken, om dit (zoveel mogelijk) tegen te gaan kies je het beste voor een softside waterbed, hierbij wordt de matras beschermd met een omhulsel van schuimrubber.

13. Slaapbank en Slaapstoel

Slaapbank

Afmeting: 80 tot 200 cm x 200 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Een slaapbank wordt ook wel een bedbank genoemd en is een ruimtebesparende oplossing voor mensen die niet veel ruimte hebben. Maar ook voor mensen die het fijn vinden om te liggen voor de televisie in plaats van altijd maar te zitten.

Simpelweg gezegd is het een bank of een stoel die je kunt uitklappen tot een bed. Naast de standaard slaapbanken bestaan er ook hoekslaapbanken, waarbij het deel dat (meestal) tegen de tweede muur (van de hoek) staat over het algemeen standaard een ligplaats is.

14. Hemelbed

Hemelbed

Afmeting: 90 tot 200 cm x 200 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Het hemelbed dankt zijn naam aan de overkapping die hij heeft, ofwel de hemel. Meestal kun je je helemaal afsluiten in een hemelbed doordat er een gordijn omheen zit. De hemel heeft meestal de vorm van een koepel of een kegel en komt tot aan het voeteinde.

Met een hemelbed heb je dus eigenlijk een soort kamertje in een kamer. Voordelen zijn dat niemand je kan zien, je niet veel last hebt van insecten (al kun je daar wellicht beter een, goedkopere, klamboe voor gebruiken) en dat je minder last hebt van tocht.

15. Bedstede

Bedstede

Beeld: Wikimedia / Quistnix

Afmeting: 90 tot 200 cm x 170 cm tot 196 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Tot de 19e eeuw was de bedstede heel populair, zeker bij de boeren, en was het zelfs het meest gebruikte ‘bed’. Bedstee en bedstede worden door elkaar gebracht voor deze slaapplaats dat nog het meeste lijkt op een kast. Het is een ingebouwd bed dat je kunt afsluiten door middel van één of meerdere deuren of een gordijn.

De reden dat de bedstede veel werd gebruikt is simpelweg de ruimtebesparing. Ook werd het veel gebruikt omdat, zeker in de winter, het er snel warm is en warm blijft door dat het af te sluiten is, dit scheelt natuurlijk enorm in de stookkosten.

Overigens werden in de 16e en 17e eeuw de besteden kleiner gebouwd omdat men half rechtop wilde slapen. De reden hiervoor was dat men vond dat liggen meer bij de dood hoort. Meestal sliepen er 2 mensen in, maar vaak was er een rolkoets lade (of meerdere) om de kinderen in te laten slapen als je ze er onderuit trok.

16. Luchtbed

Luchtbed

Afmeting: 76 tot 190 cm x 190 cm tot 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Ik moet eerlijk toegeven dat bij het woord luchtbed als eerste de zee in me opkomt waar je lekker kunt dobberen op je luchtbedje, maar over die luchtbedden hebben we het natuurlijk niet. Nee, we willen het luchtbed bespreken die gemaakt zijn om op te slapen. Een luchtbed is een matras die opgevuld kan worden met lucht om er vervolgens op te slapen.

Ze worden overigens wel het meest gebruikt op vakantie; het neemt niet te veel ruimte in beslag als het luchtbed niet is opgeblazen en is uitstekend voor een paar weken in een tentje. Verder gebruiken veel mensen hem ook wel als logeerbed; wederom vanwege het feit dat ze niet opgeblazen niet veel ruimte in beslag nemen en dus gemakkelijk op te bergen zijn als je hem niet gebruikt. Het grootste nadeel is dat hij lek kan gaan.

17. Kermisbed

Kermisbed

Afmeting: 80 tot 200 cm x 200 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Een kermisbed is een vrij onbekend begrip, maar is in het leven gekomen omdat mensen veronderstelden dat de mensen die op een kermis werken op deze manier slapen in hun woonwagen; een matras op de grond dat opgemaakt is als bed.

De meeste mensen zullen het geen kermisbed noemen, maar zullen het vast wel eens gebruikt hebben bij bijvoorbeeld een logeerpartij. Het is snel om op deze manier een slaapplaats te maken (en op te ruimen) en het neemt niet zoveel plaats in beslag.

18. Plafondbed en Hangend Bed

Plafondbed

Afmeting: 90 tot 200 cm x 200 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Zoals de naam al doet vermoeden is een plafondbed een bed dat aan het plafond is bevestigd. Het fijne is, als je het bed niet gebruikt kun je het ‘optakelen’ tot het plafond zodat het uit de weg is. Als je geen slaapbank wilt kan dit een goed alternatief zijn.

Plafondbedden zijn niet erg gebruikelijk in huizen en worden dan ook meer gebruikt in kampeerauto’s, al zie je ze soms ook wel in appartementen en studio’s. Er bestaat ook een liftbed, dit is een luxe uitvoering van het plafondbed en laat het bed omhoog en omlaag gaan door middel van een motortje.

19. Veldbed of Stretcher

Veldbed

Afmeting: 64 tot 200 cm x 190 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Je kunt ze gebruiken op campings, festivals, maar ook op bijvoorbeeld het strand; de stretcher. Andere benaming zijn brits, veldbed of kampeerbed. Dit lichtgewicht bed is opklapbaar en opvouwbaar waardoor ze gemakkelijk op te bergen en te vervoeren zijn.

Naast het recreatieve gebruik worden ze ook gebruikt in noodopvangvoorzieningen of in een veldhospitaal. Het leger gebruikt€ de brits, van origine een soort houten slaapbank, vooral voor soldaten die wilde uitrusten na het wachthouden. De veldbedden gaan dus al een hele tijd mee en zullen ook niet snel verdwijnen door hun gebruiksgemak, ruimtebesparing (als je ze niet gebruikt) en relatieve stevigheid.

20. Boxspring

Boxspring

Afmeting: 90 tot 200 cm x 200 / 220 cm

Grootte deken / dekbed: 140 cm tot 240 cm x 200 / 220 cm

Heel kort samengevat is een boxspring een bed dat bestaat uit bonellveren of pocketveren. De wat betere boxsprings hebben een box gemaakt van triplex, massief hout, multiplex of een combinatie van deze drie. In deze box bevindt zich een lattenbodem waarop de bonell- of pocketveren, meestal geknoopt, met de hand zijn bevestigd.

Naast deze box heb je nog een aantal lagen; de matras en de topper. De mensen die een boxspring gewend zijn, zweren er vaak bij omdat het (over het algemeen) comfortabeler slaapt dan een gewoon bed.

Je kunt naast een gewone boxspring ook een elektrische variant vinden; bij de elektrische variant kun je door middel van een (gekoppelde) afstandsbediening de matras aan het voet- en hoofdeinde omhoog en omlaag bewegen zonder dat het je moeite of inspanning kost.