oudste supermarkt Nederland

Ben je benieuwd wat de oudste supermarkt in Nederland is? In Nederland zijn veel verschillende supermarktketens te vinden. Er is echter in de loop van de jaren veel veranderd.

De eerste supermarkt in Nederland was de Kijkgrijp in IJmuiden, die in 1955 zijn deuren opende.

De winkels in Wormerveer en Zaandam waren de eerste met de naam DekaMarkt op de gevel, in 1969. Hier lees je meer over de geschiedenis van supermarkten.

DekaMarkt Folder

Nog 2 dagen geldig

Geldig van 02-10-2022 t/m 08-10-2022

> Folder bekijken

Welke supermarkt is het oudst?

De oudste supermarkt van Nederland is de Kijkgrijp in IJmuiden. Deze opende zijn deuren in 1955. Er zijn echter veel verschillende supermarktketens in Nederland. Dus het is niet de enige keten die al lang bestaat.

De winkels in Wormerveer en Zaandam waren de eerste met de naam DekaMarkt op de gevel, in 1969. Sinds de komst van de supermarkten zijn er veel supermarkten ontstaan in Nederland zoals:

Door wie is Kijkgrijp opgericht?

Dirk Kat richtte in 1948 de Kijkgrijp in Velsen-Noord op. De winkel stond oorspronkelijk bekend als kruideniers winkel. In 1952 werd de naam echter veranderd in Kijkgrijp.

De winkel was een van de eerste in Nederland die levensmiddelen als zelfbediening verkocht. Dit was een nieuw concept in die tijd. Dirk Kat was een van de eerste ondernemers die dit in Nederland introduceerde.

Wat deed een kruidenier?

kruidenier kruiden

Een kruidenier was een detailhandelaar in “droge” levensmiddelen. Met kruidenierswaren werden vooral gedroogde keukenkruiden van inheemse of buitenlandse oorsprong bedoeld.

Ze verkochten ook andere droge waren, zoals granen, peulvruchten en meel.

De kruidenier was een vitaal onderdeel van de gemeenschap. Want hij was vaak de enige winkel in de stad was die deze artikelen verkocht.

Met de komst van de supermarkten is hun rol kleiner geworden. Er zijn echter nog steeds een paar onafhankelijke kruideniers in Nederland. Als je op zoek bent naar iets speciaals, kunnen ze je misschien helpen.

Distributiecentrum en moderne supermarkt

In 1952 werd er een centraal pakhuis gebouwd in IJmuiden. Wat een voorloper was van de distributiecentra die we nu hebben.

Drie jaar later werd in IJmuiden de eerste moderne supermarkt van Nederland geopend.

Deze supermarkt verkocht ook verse producten zoals brood, vlees en groenten. De naam DekaMarkt werd geïntroduceerd voor enkele vestigingen in de Zaanstreek.

Welke supermarkt is na kijkgrijp de oudste supermarkt?

Sinds de komst van de DekaMarkt zijn er in Nederland veel supermarkten bijgekomen. Hierbij kun je denken aan supermarkten zoals:

Agrimarkt

Agrimarkt is de kleinste supermarktketen van Nederland. De eerste Agrimarkt werd in 1970 in Goes gebouwd.

Albert Heijn

Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland. De eerste Albert Heijn-winkel opende op 27 mei 1887 door de 21-jarige Albert Heijn in Oostzaan, Noord-Holland.

Aldi

Duitse Aldi

Aldi is een Duitse discount-supermarktketen, opgericht in 1946 door de broers Karl en Theo Albrecht. Vooral omdat de broers het niet eens zijn geworden over de opname van tabaksproducten in het assortiment, wordt het bedrijf in 1961 gesplitst.

Verdeeld in Aldi Nord met sigarettenverkoop en Aldi Süd zonder sigarettenverkoop (tot 2003).

Dirk van den Broek

Dirk van den Broek is een supermarktketen in Nederland. Het werd opgericht door Dirk van den Broek in 1942. De eerste winkel opende op het Amsterdamse Mercatorplein.

Jumbo

Jumbo is een Nederlands bedrijf dat in 1921 werd opgericht. In de jaren zestig kwamen daar de eerste winkels bij. Daarna kwamen er steeds meer.

Tot zoon Karel en zijn kinderen Colette, Frits en Monique in 1996 een unieke supermarkt openden, in de overtuiging dat het anders, beter en goedkoper kon.

Lidl

Lidl is een supermarktketen die in 1930 werd opgericht. Het bedrijf ging in 1973 een samenwerkingsverband aan met Südfrüchte Grosshandel Lidl & Co.

De eerste Lidl in Ludwigshafen opende zijn deuren in 1973. De eerste Lidl in Nederland opende in 1997 in Uden. Vervolgens, tien jaar later zijn er al 290 supermarkten

Nettorama

Nettorama is een Nederlandse supermarktketen, opgericht door Jaap Bastmeijer in 1969. De keten heeft 33 winkels door heel Nederland. Nettorama staat bekend om zijn lage prijzen en ruime keuze aan producten.

Supermarkten in Nederland hebben een grote verscheidenheid aan producten te bieden. In een Nederlandse supermarkt kunt je zo ongeveer alles vinden wat je nodig hebt.

Dit maakt ze een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse landschap. Of je nu op zoek bent naar verse producten, vlees of brood.

Wat zijn de verschillende soorten supermarkten in Nederland?

supermarktketen Jumbo

De supermarkten in Nederland kunnen worden ingedeeld in drie categorieën: grote ketens, middelgrote ketens en zelfstandige winkels.

De grootste ketens zijn Albert Heijn en Jumbo. Zo hebben deze winkels een groot aantal winkels in het hele land.

De middelgrote ketens zijn Lidl, Plus en Dirk. Zo hebben middelgrote winkels een beperkt aantal winkels. maar liggen ze wel vaak in landelijke gebieden.

Tenslotte zijn er de onafhankelijke winkels. Die winkels zijn vaak in familiebezit en verkopen een verscheidenheid van producten, waaronder lokale producten.

Conclusie

Supermarkten zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Ze bieden een grote verscheidenheid aan producten tegen lage prijzen. Dus daarom zijn ze onmisbaar in Nederland.

De oudste supermarkt in Nederland is kijkgrijp. Deze supermarkt is in 1969 DekaMarkt geworden.

Albert Heijn, Dirk van den Broek, Jumbo, Lidl en Nettorama zijn de populairste supermarktketens in Nederland.

Supermarkten blijven groeien in populariteit, en het is gemakkelijk te zien waarom. Ze bieden veel waar voor je geld en hebben een gevarieerd aanbod aan producten.