Duitse vlag

Veel mensen denken erover om Nederland te verlaten en te emigreren naar een geheel ander land; of dit nou is omdat hier je roots liggen, je hier gaat werken of studeren, je geliefde hier woont, of misschien wel omdat je gewoonweg helemaal verliefd bent op het land – iedereen heeft zo zijn reden.

Soms is het feit dat het daar goedkoper is al reden genoeg.

Het is goedkoper om in Duitsland te wonen. Dit is dan ook de reden dat veel Nederlanders ervoor kiezen om de grens over trekken en zich bij onze oosterburen te huisvesten. Maar hoe komt dit nou eigenlijk?

In dit artikel kan je alles lezen over waarom wonen in Duitsland goedkoper is en of ook jij dit zou kunnen, mocht je er interesse in hebben. Lees dus snel verder om meer te leren over goedkoper wonen in Duitsland.

Wonen in Duitsland

Wonen in Duitsland heeft verschillende voor- en nadelen. Een van de meest bekende voordelen van wonen in Duitsland, is dat het goedkoper is dan wonen in Nederland. Maar hoe komt dit precies?

Dit heeft onder andere te maken met goedkopere huisprijzen en goedkopere levensproducten. Hier gaan we later dieper op in. Wat namelijk ook belangrijk is om van op de hoogte te zijn, is dat er wel degelijk zaken zijn die in Nederland juist goedkoper zijn dan bij onze oosterburen.

Dus om een goede overweging te kunnen maken in hoeverre Duitsland goedkoper is om in te wonen dan Nederland, gaan we zowel de financiële voor- als nadelen naast elkaar leggen en vergelijken.

Wat is goedkoper in Duitsland?

geld sparen Duitsland

Zoals we al eerder vermeldden, is er veel goedkoper bij onze noorderburen. Maar wat is er dan allemaal goedkoper? Dat gaan we je hieronder verder vertellen.

Huizen en hypotheek

De huizenprijzen zijn in Duitsland goedkoper. Daarnaast is er ook veel beschikbare bouwgrond en is het bij- of aanbouwen bij je woning dus ook een stuk goedkoper.

Bovendien zijn de hypotheeklasten goedkoper en ben je niet verplicht om deze af te lossen in het tijdbestek van dertig jaar.

Dat gecombineerd met ook nog eens fiscale voordelen die je bij je eigen huis hebt, maakt het bezitten van een huis een stuk goedkoper in Duitsland. 

Levensmiddelen en vervoer

Naast huizen, zijn ook levensmiddelen goedkoper in Duitsland. Dit komt omdat de BTW en accijnzen in Duitsland lager zijn. Eten, drinken, verzorgingsartikelen, genotsmiddelen en benzine zijn hierdoor goedkoper.

Dit maakt niet alleen het wonen, maar ook het leven in Duitsland minder prijzig.

Ook auto’s zijn goedkoper, waardoor niet alleen rijden in Duitsland minder kost dan in Nederland, maar ook de aanschaf van je auto. Dit maakt het interessant om ook in Duitsland je auto aan te schaffen.

Het starten en onderhouden van een gezin

Natuurlijk is het goedkoper en gezin te beginnen en onderhouden in Duitsland omdat levensmiddelen er goedkoper zijn en je daarnaast ook nog eens mooie gezinswoningen kan aanschaffen voor bedragen waarvoor je in Nederland lang niet zo’n groot huis koopt. Maar daar blijft het niet bij.

In Duitsland hebben ze ook nog eens kindergeld. Dit is ongeveer hetzelfde als kinderbijslag, maar met enkele verschillen. Een van deze verschillen is de hoeveelheid – je krijgt namelijk meer kindergeld dan dat je hier in Nederland kinderbijslag krijgt.

Bovendien is het goedkoper bouwgrond te kopen wanneer je kinderen hebt, wat het interessant maakt speciale kinderruimtes of speelvoorzieningen te bouwen.

Wat is duurder in Duitsland?

kleuterschool Duitsland

Helaas is het gras niet altijd groener aan de overkant, en dat geldt ook zo bij wonen in Duitsland. Hoewel er veel goedkoper is aan wonen in Duitsland, zijn er ook enkele zaken die meer kosten. Over wat voor zaken hebben we het dan eigenlijk?

Kleuterschool

Hoewel je meer kindergeld krijgt en je ook minder betaalt aan je wekelijkse boodschappen, ben je in Duitsland wel meer kwijt aan de kleuterschool.

Dit kan erg vervelend zijn wanneer je gaat emigreren naar Duitsland met een kleuter die je nog moet overplaatsen naar een andere kleuterschool.

Naast dat het kind dus erg moet wennen aan een andere omgeving en andere taal, zal je dit dus ook in je portemonnee merken.

Aan te raden is dus om toch eerst met je kind op en neer te reizen naar een Nederlandse school, of pas te verhuizen naar Duitsland nadat de kleuterschool door je kind is afgerond.

Verzekeringen

Naast de kleuterschool zijn ook veel verzekeringen duurder in Duitsland. Een voorbeeld hiervan is de autoverzekering.

Echter, de wegenbelasting is wel weer goedkoper, wat het nog kan compenseren. Maar dat geldt dus niet voor elke verzekering. Zaak is dus om eerst goed uit te zoeken met welke verzekeringen je duurder uit zal zijn.

Is wonen in Duitsland goedkoper?

wonen in Duitsland

Is wonen in Duitsland goedkoper? Wel, na alles te vergelijken qua prijs, zijn er wel meer zaken goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Dus, ja in de meeste opzichten is wonen in Duitsland goedkoper.

Natuurlijk hebben we hierbij zaken nog niet meegerekend die bij elke verhuizing komen kijken, zoals verhuiswagens en andere gerelateerde kosten. Deze kunnen duurder uitpakken als je ver van de Duitse grens woont.

Zijn het je al deze kosten toch wel waard? Dan is wonen in Duitsland financieel gezien wel een heel erg goede optie voor jou.