artikelen supermarkt

Een gemiddelde supermarkt heeft naar schatting zo’n 10.000 tot 15.000 supermarkten in het aanbod. Door de opkomst van onder meer to go supermarkten en XL supermarkten is dit gemiddelde echter geen goede afspiegeling.

In een to go supermarkt zijn bijvoorbeeld een stuk minder producten te vinden. Als we naar de hoeveelheid artikelen in een XL supermarkt kijken, zien we dat dit een veelvoud van 10.000 artikelen is.

Juist doordat er zoveel verschillende soorten supermarkten bestaan, is het lastig om een eenduidig antwoord op bovenstaande vraag te geven.

Per supermarktketen verschillend

Niet alleen de grootte van de supermarkt speelt een rol, maar ook de supermarktketen. Over het algemeen kan hierover het volgende gesteld worden: een gemiddelde Albert Heijn supermarkt biedt meer artikelen dan aan een gemiddelde Lidl supermarkt.

Hoe dat komt? Dat heeft te maken met de indeling van de winkels. Bij Lidl worden dozen vol met producten in de winkel gezet, waardoor niet alle ruimte optimaal benut wordt.

Albert Heijn kiest voor slimme stellingen, waardoor véél meer soorten artikelen aangeboden kunnen worden.

Per plaats verschillend

Ga je naar de Albert Heijn in Amsterdam? Dan tref je ongetwijfeld meer artikelen dan bij de Albert Heijn in een kleinere plaats. De supermarkten passen zich immers aan op de doelgroep, op de hoeveelheid klanten en op de afmetingen van de supermarkt.

Des te groter de supermarkt is, des te meer artikelen er in de supermarkt aangeboden kunnen worden. Dat is logisch en is van grote invloed op de hoeveelheid artikelen per supermarkt.

Verschil per supermarkt

Ah to go supermarkt

Al met al verschilt het aantal artikelen per supermarkt dus behoorlijk. Dit komt niet alleen door de supermarktketen en de plaats, maar ook door het soort supermarkt.

Op dit moment bestaan er meerdere soorten supermarkten:

To go supermarkt

Een to go supermarkt is vaak in de buurt van een hotspot te vinden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een centraal station of op Schiphol. Voor een supermarktketen kan het erg interessant zijn om op dergelijke plekken een supermarkt te openen.

Feit is wel dat bij dergelijke plekken de ruimte nogal beperkt is. Dát zorgt ervoor dat in een to go supermarkt alleen de broodnodige producten aangeboden worden. Deze producten zijn bovendien volledig passend bij de ligging van de supermarkt.

Normale supermarkt

Een ‘normale’ supermarkt is een gemiddelde supermarkt in Nederland. Zulke supermarkten vind je in dorpjes, in winkelcentra in grotere steden en in de buitenwijken van grotere steden.

Deze supermarkten verschillen echt ook behoorlijk ten opzichte van elkaar. Er bestaat immers een groot verschil tussen een reguliere supermarkt en een buurtsupermarkt. Ook hierbij bestaan weer grote verschillen tussen de verschillende supermarktketens.

XL supermarkt

Meerdere supermarktketens hebben in de afgelopen jaren zogeheten XL supermarkten geopend. Het gaat hierbij in ons land vooral om Jumbo en Albert Heijn.

Deze supermarkten beslaan een gigantisch oppervlakte; doordat de supermarkten zó groot zijn, passen er in deze supermarkten ongekend veel artikelen. In de XL supermarkten van Jumbo en Albert Heijn vind je dan ook tienduizenden producten.

Leuk detail: Jumbo noemt deze supermarkten ook wel foodmarkten. In de XL supermarkten van Jumbo vind je bijvoorbeeld ook koks die eten voor je kunnen bereiden. Dit is dus méér dan alleen een normale supermarkt.

Aantal artikel bij Albert Heijn

webshop supermarkten

Niet alle supermarktketens zijn even open over de hoeveelheid artikelen. Eén van de supermarktketens die dit wél is, is Albert Heijn. Op de website van Albert Heijn valt bijvoorbeeld te lezen dat men meer dan 27.000 producten aanbiedt.

Op een andere plek op de website van Albert Heijn valt te lezen dat men méér dan 30.000 producten aanbiedt. Waar dit verschil vandaan komt? Nou, het aantal van 27.000 producten heeft betrekking op de webshop van supermarkten.

Boodschappen laten bezorgen

Een nieuwe trend van de afgelopen jaren is het laten bezorgen van boodschappen. Om deze boodschappen te laten bezorgen, zou je deze eerst moeten bestellen. Bij Albert Heijn doe je dit bijvoorbeeld via de website, waarbij je dus uit meer dan 27.000 producten kunt kiezen.

Het aantal artikelen in de webshop komt niet overeen met het aanbod in de supermarkten. Bij de verschillende supermarkten die het bezorgen van boodschappen aanbieden, is daar ook altijd een melding van te vinden op de website.

Speciale bezorgsupermarkten

Picnic berzorgservice boodschappen

In de afgelopen jaren is er nóg een nieuwe trend ontstaan: speciale bezorgsupermarkten. Bekende voorbeelden hiervan zijn Gorillas, Zapp en Picnic. Bij deze supermarktketens kun je in grotere steden al binnen 10 minuten je boodschappen laten bezorgen.

Dit zijn echter geen ‘volwaardige’ boodschappen. Het zijn vooral producten waar je op korte termijn behoefte aan hebt; dergelijke supermarktketens kun je dan ook niet vergelijken met de reguliere supermarktketens.

Het aanbod van deze aanbieders is relatief klein te noemen. Je vindt in de supermarkten alleen de essentials; voor de overige boodschappen moet je alsnog naar één van de gangbare supermarkten toe.

Of je moet die boodschappen laten bezorgen door één van de grotere supermarktketens.