kaasbroodje

Een kaasbroodje warm je het beste in de oven op. Dit zorgt voor een lekker krokant broodje, zonder dat je er veel moeite voor moet doen.

In dit artikel vertellen we je alles over deze geweldige snack. Van de historie, tot de ingrediënten, hoe je zelf een kaasbroodje maakt en hoe je eerder gekochte kaasbroodjes opwarmt.

Houd jij ook van deze hartige snack en wil je er meer over weten? Lees hieronder dan snel verder!

Wat is een kaasbroodje?

Een kaasbroodje is een even simpel als lekker tussendoortje: Het bestaat uit een broodje van vers gebakken bladerdeeg met daarin een fijne ragout op basis van kaas.

Het is dus de kaasvariant van de ook zeer bekende en geliefde saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes. Kaasbroodjes kunnen zowel met jonge als met oude kaas gemaakt worden en er kan flink gevarieerd worden met extra ingrediënten.

Hoe warm je een kaasbroodje op?

Er gaat niets boven een vers gebakken kaasbroodje. Dit behoort helaas niet altijd tot de mogelijkheden. Heb je kaasbroodjes bij de bakker gekocht maar zijn ze inmiddels afgekoeld, dan is het natuurlijk zonde om ze koud op te eten.

Dan zijn ze immers lang zo lekker niet! Vanzelfsprekend kan je de kaasbroodjes thuis natuurlijk altijd nog opwarmen. Dit kan op veel verschillende manieren.

Oven

De oven is één van de gemakkelijkste en beste manieren om een heerlijk kaasbroodje in op te warmen. Je verwarmt een kaasbroodje in de oven door deze eerst op ongeveer 175 graden Celsius voor te verwarmen.

Leg het kaasbroodje vervolgens op het rooster en verwarm deze voor ongeveer 6 tot 8 minuten, afhankelijk van hoe hoe zacht je de kaas wil.

Airfryer

Een airfryer is in feite niets anders dan een vrij mobiele heteluchtoven. Het opwarmen van een kaasbroodje gebeurt dan ook op dezelfde manier. Stel de airfryer in op 175 graden en verwarm deze een minuut of twee voor.

Vervolgens plaats je het kaasbroodje in het mandje en warm je deze net als in de normale oven in ongeveer 6 tot 8 minuten op.

Magnetron

We zien liever niet dat je een kaasbroodje in een magnetron opwarmt. Hierdoor wordt het broodje namelijk zompig en slap. Precies het tegenovergestelde van hoe je een kaasbroodje hebben wil!

Heb je écht geen andere mogelijkheid (of gewoon geen smaak), zet de magnetron dan op een mediumstand en warm het broodje in een minuut of twee op. Bah!

Pan

Een echte liefhebber van kaasbroodjes kan geen week zonder. Het is dus goed voor te stellen dat je kaasbroodjes meeneemt op vakantie en geen oven bij de hand hebt.

In dat geval kan je kaasbroodjes ook in een gewone pan opwarmen. Dit vergt wel iets meer werk dan in de oven. Je moet daarnaast ook beter opletten voor het verbranden van je kaasbroodje.

Kaasbroodjes in een pan opwarmen gaat het meest gemakkelijk wanneer je een pan met deksel hebt. Mocht je een barbecue rooster hebben dat in de pan past, is dit zelfs nog beter.

Zet de pan op een laag vuur en laat deze warm worden. Leg vervolgens je kaasbroodje in de ban en doe het deksel erop. Controleer geregeld of je kaasbroodje warm is.

Normaal gesproken is een kleine tien minuten voldoende om een kaasbroodje in de pan op te warmen.

Geschiedenis van het kaasbroodje

Alhoewel de geschiedenis van het kaasbroodje niet geheel duidelijk is, kan er in ieder geval gezegd worden dat ze al eeuwenlang geliefd zijn.

Het oudste recept van een kaasbroodje komt uit een Duits handgeschreven kookboek uit het jaar 1553! Benieuwd hoe kaasbroodjes bijna 500 jaar terug smaakten? Je kan ze zelf maken! Het recept is als volgt:

Ingrediënten

100 gram Parmezaanse kaas
50 gram broodkruimels of paneermeel
2 eieren

Bereiding

Het 500 jaar oude kaasbroodje kan als de fast food van de middeleeuwen worden gezien. De bereiding is namelijk supersimpel en binnen no time heb je lekkere snacks op tafel.

Rasp de Parmezaanse kaas en vermeng deze met de broodkruimels. Kneed het vervolgens met de eieren tot een deeg en maak er vervolgens ‘broodjes’ of balletjes van.

Na 15 minuten in de oven zijn ze klaar om op te smullen. Eet smakelijk! Tip: Uiteraard kan je naar smaak wat kruiden of specerijen toevoegen. Rozemarijn, mosterdzaad, tijm en peper zijn echte aanraders.

Het kaasbroodje vandaag de dag

kaasbroodje vandaag de dag

Kaasbroodjes zijn in de minstens vijf eeuwen die ze bestaan geëvolueerd tot de perfecte snack om bij de bakker op te pikken. Toch verschillen ze ook niet enorm veel van de eeuwenoude basis.

Het draait alleemaal uiteindelijk nog steeds om deeg, kaas en ei.

Het broodje zelf bestaat inmiddels uit bladerdeeg. Dit bakt snel en lekker krokant. In plaats van een blok kaas bestaat de vulling nu over het algemeen uit een ragout van kaas.

Hierdoor is het gemakkelijker smaken toe te voegen en wordt de kaas extra smeuïg. Een doodsimpel maar beproefd recept luidt als volgt:

Ingrediënten

1 bouillonblokje (groente)
400 ml kokend water
200 gram oude kaas
60 gram boter
60 gram bloem (tarwe)
4 theelepels dijonmosterd
500 gram bladerdeeg
2 eieren

Bereiding

Los het bouillonblokje vast op in het kokende water. Verwarm de boter en bloem in een middelgrote steelpan voor circa 3 minuten. Voeg de bouillon toe en wanneer deze volledig opgenomen is ook de (geraspte) kaas en mosterd.

Heb je een mooie ragout, schep deze dan in een plastic bakje met bakpapier en laat het een uur tot rust komen in de koelkast.

Snijd de bladerdeeg in 12 reepjes van ongeveer 7 centimeter breed. Ook de afgekoelde kaasragout snijd je in 12 gelijke plakken. Leg op iedere reep bladerdeeg vervolgens een plak ragout en vouw deze dicht.

Vergeet de randen niet goed aan te drukken. Vervolgens bestrijk je de top met opgeklopt ei.

Maak in de bovenkant van ieder broodje een aantal inkepingen. Vervolgens bak je de kaasbroodjes in een voorverwarmde oven op 200 graden celsius voor ongeveer 25 minuten goudbruin.