Aan winkelcentra hebben we in Nederland geen gebrek. Elke stad die zichzelf een beetje serieus neemt beschikt er tenslotte over. Toch is er altijd baas boven baas en zijn er een aantal winkelcentra in ons land te vinden die vanwege hun grote formaat tot de echte uitblinkers behoren.

grootste winkelcentra van nederland

Het zijn locaties waar enthousiaste shoppers zich gegarandeerd in de zevende hemel zullen voelen, omdat het winkelaanbod er ongelooflijk groot is. Maar waar in Nederland moet je als shopper precies zijn om zo uitgebreid aan je trekken te kunnen komen? In de onderstaande top 10 vertellen we het je exact.

10. Kronenburg, Arnhem

Kronenburg, Arnhem

Beeld: Winkelcentrum Kronenburg

Aantal winkels: 110

Winkelcentrum Kronenburg ligt in de gelijknamige Arnhemse wijk en omvat 110 winkels. Daarmee is het 1 van de 10 grootste in z’n soort in heel Nederland. Het winkelcentrum ligt direct aan de A325 en de N325, wat betekent dat de bereikbaarheid met de auto heel erg makkelijk is.

Automobilisten die Kronenburg bezoeken worden getrakteerd op een gratis parkeerplaats, zodat je je tijdens het shoppen niet druk hoeft te maken over een eventueel maximaal toegestane parkeerduur. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer, dan kun je dit grote winkelcentrum gemakkelijk met Trolleylijn 2 of 7 bereiken.

9. Het Stadshart, Zoetermeer

Het Stadshart, Zoetermeer

Beeld: Het Stadshart, Zoetermeer

Aantal winkels: 148

Omdat Zoetermeer in de tweede helft van de vorige eeuw als kool begon te groeien, besloot men om er in de jaren ‘80 een nieuw, modern winkelcentrum te bouwen dat de naam ‘Het Stadshart’ meekreeg. Vandaag de dag is het de plek bij uitstek in de regio om uitgebreid te shoppen.

Het Stadshart bestaat uit 148 verschillende ondernemingen, waaronder praktisch alle bekende ketens die Nederland rijk is. Ruim een derde van het aanwezige aanbod bestaat overigens uit horeca. Als je dus even uit wilt rusten van het shoppen kun je in Het Stadshart dus ook volop van een hapje en een drankje genieten

8. City Plaza, Nieuwegein

City Plaza, Nieuwegein

Beeld: City Plaza

Aantal winkels: 150

Net als Het Stadshart in Zoetermeer werd ook City Plaza in Nieuwegein in de jaren ‘80 gebouwd. Dit grotendeels overdekte winkelcentrum biedt plaats aan 150 bedrijven. Naast de mogelijkheid om te shoppen biedt City Plaza haar bezoekers ook inpandige entertainment aan middels Theater De Kom en Bioscoop Wolff.

Ook de centrale bibliotheek van Nieuwegein is in City Plaza gevestigd. Deze gecombineerde aanpak zorgt ervoor dat het winkelcentrum door de jaren heen niet alleen een geliefde locatie bij de inwoners van Nieuwegein is, maar ook dat het een erg populaire shopbestemming is geworden voor een ieder die van ver komt.

7. Batavia Stad, Lelystad

Batavia Stad, Lelystad

Beeld: Batavia Stad

Aantal winkels: 150

Batavia Stad is een outlet center in Lelystad, dat destijds specifiek voor dit doel gebouwd werd. In dit geval wandelen shoppers niet in een overdekt winkelcentrum rond, maar zijn de 150 verschillende ondernemingen veelal in pittoreske ‘huisjes’ gevestigd, die de indruk wekken dat je in een oud vestingsstadje verblijft.

Terwijl je door de straten van Batavia Stad slentert hoef je je overigens geen moment zorgen te maken over eventueel passerende auto’s, want die staan allemaal keurig netjes buiten de stadsmuren geparkeerd. Het aanbod van Batavia Stad richt zich voornamelijk op mode en beauty.

6. Middenwaard, Heerhugowaard

Middenwaard, Heerhugowaard

Beeld: Winkelcentrum Middenwaard

Aantal winkels: 150

Het maakt niet uit wat voor weer het is, want in het overdekte winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard is shoppen altijd een comfortabele belevenis. Je bereikt de locatie gemakkelijk met je auto, fiets of het openbaar vervoer. Kom je met een elektrisch voertuig, dan kun je er tijdens het shoppen gemakkelijk je accu herladen, want speciaal daarvoor zijn een aantal parkeerplekken gereserveerd.

In het hele complex kun je daarnaast gratis van de beschikbare wifi gebruikmaken. En verlang je aan het einde van je shopfestijn een beetje ontspanning, dan biedt de inpandige VUE-bioscoop je vermaak naar keuze.

5. Hoog Catharijne, Utrecht

Hoog Catharijne, Utrecht

Beeld: Hoog Catharijne

Aantal winkels: 160

Winkelcentrum Hoog Catharijne is al vele tientallen jaren een begrip in Nederland. Dit is mede te danken aan het feit dat het in de jaren ‘70 een van de eerste grote overdekte winkelcentra van ons land was. De snel groeiende populariteit van Hoog Catherijne was mede te danken aan de gunstige ligging. Het winkelcentrum bevindt zich per slot van rekening pal naast station Utrecht Centraal en vlakbij het Jaarbeursterrein.

In aansluiting op de meest recente vernieuwing van het Utrechtse treinstation heeft ook het aanpalende winkelcentrum inmiddels een facelift ondergaan. Hoog Catharijne is daardoor weer helemaal ‘hip & happening’ geworden en biedt je vandaag de dag de mogelijkheid om bij 160 verschillende ondernemers binnen te stappen.

4. Zuidplein, Rotterdam

Zuidplein, Rotterdam

Beeld: Winkelcentrum Zuidplein

Aantal winkels: 165

Net als Hoog Catharijne in Utrecht profiteert winkelcentrum Zuidplein van het feit, dat het aan een belangrijk knooppunt van het openbaar vervoer is gekoppeld. Hierdoor heerst er in en rond dit centrum vrijwel altijd bedrijvigheid. Naar eigen zeggen verwelkomt het overdekte winkelparadijs jaarlijks maar liefst 10 miljoen bezoekers.

Een andere overeenkomst met de Utrechtse concurrent is dat ook winkelcentrum Zuidplein haar deuren aan het begin van de jaren ‘70 al opende voor het kooplustige publiek. Toch blijkt Zuidplein op 1 belangrijk punt een sterkere troef in handen te hebben. Met een totaal van 165 verschillende ondernemingen is het aanbod er iets diverser.

3. Designer Outlet Roermond, Limburg

Designer Outlet Roermond, Limburg

Beeld: Designer Outlet Roermond

Aantal winkels: 186

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, bevinden de meeste grote winkelcentra van ons land zich in de Randstad. Grote uitzondering hierop is Designer Outlet Roermond in Limburg. Het center werd in 2001 geopend en trekt momenteel zo’n 8 miljoen bezoekers per jaar. Dat zijn overigens lang niet allemaal Nederlandse kopers.

Vanwege de gunstige ligging is het ook een geliefd shopperswalhalla voor Duitsers en Belgen. Designer Outlet Roermond bevindt zich op het terrein van de voormalige Ernst Casimirkazerne en is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste outlet van de Benelux én Duitsland. Het complex bestaat tegenwoordig uit 186 winkels en 25 restaurants.

2. Alexandrium, Rotterdam

Alexandrium, Rotterdam

Beeld: Alexandrium

Aantal winkels: 216

In wezen bestaat Alexandrium in Rotterdam uit 3 verschillende gedeeltes: Alexandrium Shopping Center, Alexandrium Megastores en Alexandrium Woonmall. In totaal omvat het volledige winkelgebied 216 ondernemingen. Kortom, voor elke shopaholic wat wils. In Alexandrium Shopping kom je onder meer de grootste Bruna boekwinkel van Nederland tegen. Daarnaast had dit winkelcentrum ooit de primeur om de eerste Primark van ons land in huis te mogen halen.

Bij de Alexandrium Megastores tref je tal van bekende winkelketens aan, die middels een extra groot aanbod aangenaam breed uitpakken, waardoor de consument extra veel keus krijgt. De Alexandrium Woonmall is tenslotte de meubelboulevard van dit Rotterdamse winkelgebied.

1. Westfield Mall of The Netherlands, Leidschendam

Westfield Mall of The Netherlands, Leidschendam

Beeld: Westfield Mall of The Netherlands

Aantal winkels: 280

Het nieuwste megawinkelcentrum van Nederland is ook meteen de allergrootste. Als je namelijk een bezoek aan de Mall of The Netherlands in Leidschendam brengt, dan kun je bij maar liefst 280 verschillende bedrijven binnenstappen. In wezen is dit winkelcentrum een uitbreidings- en renovatieproject van het voormalige winkelcentrum Leidsenhage.

In tegenstelling tot de andere centra in deze top 10, beschikt Mall of The Netherlands over een grote inpandige versmarkt, waar dagelijks een breed aanbod aan lokale producten te koop wordt aangeboden. Zowel met de auto, de fiets en het openbaar vervoer is de bereikbaarheid van dit winkelcentrum prima, zodat enthousiaste shoppers niets in de weg staat om deze grootste ‘mall’ van ons land te bezoeken.

Overzicht van de top 10 grootste winkelcentra van Nederland

NummerWinkelcentrumAantal winkels
1Westfield Mall of The Netherlands280
2Alexandrium216
3Designer Outlet Roermond186
4Zuidplein165
5Hoog Catharijne160
6Middenwaard150
7Batavia Stad150
8City Plaza150
9Het Stadshart148
10Kronenburg110