De lijst van grootste supermarktketens ter wereld opstellen is een lastige opgave. Vanuit de traditionele kruidenierszaakjes zijn ze allemaal uitgegroeid tot superstores waar niet alleen de dagelijkse boodschappen gehaald kunnen worden, maar waar complete huisinrichtingen aangeschaft kunnen worden, verzekeringen kunnen worden afgesloten en maaltijden gegeten kunnen worden. 

De grootste supermarktketen ter wereld is Walmart. De eerste Walmart opende de deuren in de Verenigde Staten in 1942.

Er valt een tendens te bespeuren. Net als met de ‘mobiele telefoon’, de basis is wellicht nog steeds een telefoon, maar het is ook een camera, een voetstappenteller en een calculator om maar een paar apps te noemen. 

De moderne supermarkt is een hybride samenstelling van consumentenproducten. En hoewel de discounters onder hen traditioneel weinig extra’s aanbieden (zoals online winkelen) gaan ook zij ertoe over om die digitale versie van winkelen aan het kooplustige publiek aan te bieden. 

Bij dergelijke concerns openen en sluiten filialen in een welhaast moordend tempo. Daarom kijken we voor wat betreft de lijst naar omzet. Alle bedrijven zijn beursgenoteerd en daarmee zijn deze cijfers een goed richtsnoer voor de ‘wie is de grootste’-lijst, waar het Amerikaanse Walmart de aanvoerder van is.

Voor de ranglijst baseren we ons op de meest recente cijfers uit 2019.

1. Walmart 

Aantal winkels10.800
Opgericht in1962
Boodschappen bezorgenJa

Walmart is veruit de grootste internationale supermarktketen. De netto winkelomzet van deze keten stond in 2019 op $503 mld (€457,2 mld). De online netto omzet kwam neer op $49mld (€44,5 mld).

In 1950 opende Sam Walton in Bentonville een five & dime shop, een soort winkel van Sinkel waar naast kruideniersproducten van alles te koop was. Geïnspireerd door het vroege succes van wat je een dubbeltjeswinkel zou kunnen noemen (een soort van één euro winkel), opende Sam in 1962 op 44-jarige leeftijd de eerste Walmart in Rogers, Arkansas. 

Het motto waaronder Walmart groeit, bloeit en levert luidt: ‘If we work together, we'll lower the cost of living for everyone...we'll give the world an opportunity to see what it's like to save and have a better life.’ Kort samengevat, Als we samenwerken scheelt dat geld, zo geven we de klanten de kans om te sparen en een beter leven te leiden.

Dat kon korter en tegenwoordig heet het ‘bespaar geld, leef beter’ (saving people money so they can live better). Wereldwijd heeft Walmart intussen het duizelingwekkende aantal van 2,2 miljoen medewerkers in dienst. 

2. Costco

Aantal winkels795
Opgericht in1976
Boodschappen bezorgenJa

In 2019 had Costco een netto winkelomzet heeft van $151 mld (€137,2 mld) en een online netto omzet van $7 mld (€6,4 mld).

Costco Wholesale Corporation exploiteert een internationale keten van lidmaatschap groothandels (vergelijkbaar met Metro/Makro), voornamelijk onder de naam "Costco Wholesale", die merkartikelen verkopen tegen aanzienlijk lagere prijzen dan doorgaans te vinden is bij conventionele groothandels- of detailhandelszaken.

De winkels zijn ontworpen om kleine tot middelgrote bedrijven te helpen bij het verlagen van de inkoopkosten voor wederverkoop en voor dagelijks zakelijk gebruik. Groothandel dus, waarom dan toch in de lijst van ‘supermarkten’? Nou, Individuele klanten mogen ook kopen voor hun persoonlijke behoeften, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Anders gezegd, Costco is een groothandel, maar ook weer niet. Costco is een supermarkt maar ook niet, Costco hanteert lidmaatschap, dat dan weer wel.

De geschiedenis van Costco ligt niet zo heel ver achter ons. In 1976 zamelen Sol en Robert Price $ 2,5 miljoen in van vrienden en familie om Price Club op 12 juli te openen, de eerste ‘club’ voor alleen zakelijke klanten.

Het magazijn bevond zich in een verbouwde vliegtuighangar in San Diego, Californië. Drie jaar later, in 1979, na een verlies van $750.000 in het eerste jaar heeft Price Club twee locaties, 900 werknemers, 200.000 leden en een winst van $1 miljoen 

3. 7-Eleven Holdings

Aantal winkels70.200
Opgericht in1927
Boodschappen bezorgenJa 

7-Eleven had in 1919 een netto winkelomzet van $120 mld (€109,1 mld).

Supermarktgigant 7-Eleven is afgelopen jaar begonnen met het testen van een winkel zonder kassa voor de werknemers van het hoofdkantoor in Irving, Texas. De werknemers moeten eerst een app downloaden en zich aanmelden. Ze gebruiken de app om te winkelen. Een gedetailleerde bon wordt automatisch weergegeven in de app nadat de klant de winkel verlaat. 

De Geschiedenis voor 7-Eleven vangt aan in 1927. Om het leven van zijn klanten een beetje gemakkelijker te maken, heeft "Uncle Johnny" Jefferson Green het slimme idee om dagelijkse basisproducten te gaan verkopen vanaf het dok van een plaatselijke ijskelder in Dallas, Texas. 

Vanaf 1946 wordt officieel de naam 7-Eleven gevoerd in plaats van Tote’m Stores. De nieuwe naam is meteen ook maar het uithangbord voor de openingstijden, 7am to 11pm, van zeven uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds, zeven dagen per week. Dat zet een dikke herkenningstreep onder het motto dat het bedrijf voert:

“Give the customers what they want, when and where they want it”, of biedt de klanten wat ze willen, wanneer ze het willen en waar ze het willen.

4. Kroger

Aantal winkels2.757
Opgericht in1883
Boodschappen bezorgenJa

In 2019 een netto winkelomzet van $119 mld (€108,2 mld).

In 1883 investeerde Barney Kroger zijn spaargeld van $372 om een supermarkt te openen op 66 Pearl Street in het centrum van Cincinnati. Als zoon van een koopman leidde hij zijn bedrijf met een eenvoudig motto: “Wees bijzonder. Verkoop nooit iets wat je zelf niet zou willen."

Het was een credo dat The Kroger Co. de komende 130 jaar goed van pas zou komen, aangezien het supermarktbedrijf evolueerde naar een verscheidenheid aan formats om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van het winkelend publiek.

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden kende het Kroger gezin Duitse wortels. Dat kwam goed van pas in de anekdote die verhaalt van de ontstaansgeschiedenis. Toen boeren met hun producten naar de stad kwamen, kocht Barney veel meer kool dan hij kon verwachten dat zijn klanten zouden kopen.

Hij nam de kool mee naar huis, naar zijn moeder, die er volgens haar favoriete recept een pittige zuurkool van maakte die enorm populair bleek bij zijn Duitse klanten, waaruit mag blijken dat Barney een zuurkoolliefhebber was.

5. Schwartz Gruppe

Aantal winkels12.000
Opgericht in1930
Boodschappen bezorgenJa (maar niet in alle landen!)

De Scharz Gruppe waar zowel Lidl als Kaufland onder vallen had in 2019 een netto winkelomzet van $117 mld (€106,3 mld).

In plaats van een groot aantal merken in elke categorie aan te bieden, bieden de Lidl-winkels zorgvuldig samengestelde selecties tegen scherpe prijzen. Deze bedrijfsvoering wordt vermarkt als ‘Uw kostbare tijd wordt dus niet besteed aan het doorzoeken van eindeloze versies van producten die u niet wilt.’ Daar zit een aloud besef in, tijd is geld.

Alle Lidl-winkels hebben een intuïtieve opstelling. Producten komen zo veel mogelijk uit de regio en ongeveer 80% van de producten in de schappen zijn van het eigen merk. Voor wie wel eens heeft gewinkeld in een Lidl, het is veel meer dan een zaak met alleen kruidenierswaren, gereedschappen, dekbedden en kleding naast een keur van andere producten die soms alleen zeer lokaal verkrijgbaar zijn vullen de schappen. 

Kaufland

In januari 1968 opende het bedrijf zijn eerste winkel in het Zwabische stadje Backnang en legde daarmee de basis voor een succesverhaal. Tegenwoordig is Kaufland vertegenwoordigd in acht Europese landen met meer dan 1.300 winkels en meer dan 132.000 medewerkers.

Naast Duitsland is Kaufland te vinden Polen, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Bulgarije, Kroatië en de Republiek Moldavië is. Kaufland heeft meer dan 670 winkels in heel Duitsland en heeft daar zo’n 72.000 mensen in dienst.

6. Aldi

ALDI Folder

Alleen vandaag nog geldig

Geldig van 21-11-2022 t/m 27-11-2022

> Folder bekijken

Aantal winkels10.000+
Opgericht in1913-14
Boodschappen bezorgenJa, maar nog niet overal! 

De netto winkelomzet van ALDI stond in 2019 op $108 mld (€98,2 mld),

De geschiedenis van ALDI begint in 1913 als de vader van de twee oprichters - Karl en Theo Albrecht - een handel met bakwaren start. Moeder Anna, die uit een ondernemersfamilie stamt, opent in 1914 de eerste supermarkt, waarmee de basis voor een succesvolle supermarktketen wordt gelegd.

De naam Aldi is ontstaan uit de eerste twee letters van de familienaam en de eerste twee letters van het het ‘discount’. Het discount concept verraadt dat er laat een instap in de online markt wordt gemaakt. De extra kosten verhouden zich niet met het motto van het bedrijf. 

De Duitse activiteiten van Aldi bestaan uit de 35 individuele regionale bedrijven van Aldi Nord met ongeveer 2.500 winkels in West-, Noord- en Oost-Duitsland, en de 32 regionale bedrijven van Aldi Süd met 1.600 winkels in West- en Zuid-Duitsland.

Internationaal is Aldi Nord actief in Denemarken, Frankrijk, de Benelux-landen, Portugal, Spanje en Polen, terwijl Aldi Süd actief is in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Zwitserland, Australië, China, Italië, Oostenrijk en Slovenië. Zowel Aldi Nord (als Trader Joe's) als Aldi Süd (als Aldi) zijn ook actief in de Verenigde Staten met tussen hen 1.600 winkels vanaf 2017.

Verder is de VS het enige land waar beide Aldi-bedrijven buiten Duitsland actief zijn. 

In de jaren 80 waren de bestverkochte producten snacks, gebrande koffie, afwasmiddel, thee en margarine. Nu nog zijn er diverse producten in de schappen te vinden die al 45 jaar een succes zijn, zoals de koffie: Markus Koffie, de thee: Westminster, het wasmiddel: UNA en de chocolade: Château.

Toen ALDI begin jaren 90 het assortiment uitbreidde met wat luxere artikelen, werd het scala aan klanten wat breder. Hierdoor groeide het marktaandeel van ALDI.

7. Carrefour

Aantal winkels12.225
Opgericht in1959
Boodschappen bezorgenJa

Carrefour heeft om en nabij 12,225 winkels in 30 landen. 

Met in 2019 een netto winkelomzet van $106 mld (€96,3 mld). De netto winkelomzet voor 2024 wordt geraamd op $124 mld (€112,7 mld).

Wereldwijd staat Carrefour Frankrijk te boek als de eerste hypermarkt-super. Echter, die eer komt toe aan GB, Grand Bazar, die in 1961 in Brugge de eerste hypermarkt opende. In 2000 nam Carrefour de hypermarkten van GB over. Carrefour Frankrijk volgde pas twee jaar later (1963).

De geschiedenis van Carrefour begon meer dan 60 jaar geleden, met zijn grondlegger, Marcel Fournier, een visionaire ondernemer, en de opening van de eerste hypermarkt in Frankrijk. Carrefour heeft zijn pioniersgeest behouden en heeft zichzelf sindsdien voortdurend opnieuw uitgevonden.

De geschiedenis van Carrefour begon in 1959, na een ontmoeting tussen Marcel Fournier, eigenaar van een winkel in primeurs in Annecy, en de familie Badin-Defforey, een groothandel in levensmiddelen in Lagnieu (l'Ain).

Vanaf het begin van de 21e eeuw zijn er vele overnames geweest in o.a. Roemenië, België, Polen, Italië, Brazilië, Argentinië, Spanje, en verschillende landen in Afrika, al worden ook andere format-namen gevoerd dan Carrefour. 

8. Aeon

Aantal winkels5.500
Opgericht in1758
Boodschappen bezorgenJa 

In 2019 een netto winkelomzet van $82 mld (€74,5 mld).

Laten we beginnen met een aantal kanttekeningen over de getallen. Het totaal aantal verkooppunten onder de naam Aeon raakt aan het duizelingwekkend getal van 22.000. Dit zijn echter niet allemaal supermarkten in de klassieke zin. Dat voert dan meteen naar de oprichtingsdatum van 1758, dat betrof een winkel in kimono-stof.

En daarmee weten we meteen waar we zijn, Japan. Vanuit dat kleine stoffenwinkeltje is Aeon na diverse naamswijzigingen gedurende de eeuwen op dit moment vertegenwoordigd in Maleisië, Hong Kong, China, Australië en Thailand.

Het concern neemt zijn maatschappelijke taak zeer serieus en waar landen rigoureus bomen laten kappen om in hun elektriciteitsbehoefte te voorzien hanteert Aeon een zeer ambitieus boomplantprogramma om de longen van de aarde in stand te houden.

Op hun website claimen ze een aantal van 2.327.517 wat bijzonder indrukwekkend is. Verkopen van producten komt met verantwoordelijkheid zo lijken ze te willen zeggen.

9. Tesco

Aantal winkels7.005
Opgericht in1929
Boodschappen bezorgenJa

Tesco had een netto omzet van $82 mld (€74,5 mld) en een online omzet van $4 mld (3,6 mld) in 2019.

We gaan naar Engeland varen! (Nou ja, Groot-Brittannië). Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je… nou, soms dus wel meer dan een kwartje als je hard werkt, durf hebt, mazzel en geloof in je idee!

1919 Jack Cohen keert terug van de oorlog en begint een marktkraam in East End Londen. Hij verliet de Royal Flying Corp aan het einde van de Grote Oorlog en gebruikte zijn demobilisatiegeld om producten te kopen. Aan het einde van de eerste dag maakte Jack Cohen een winst van £1 op een verkoop van £4.

Vanaf 1924 wordt de naam 'Tesco' gevoerd. Jack was ervan overtuigd dat het eerste product onder eigen merk een succes zou worden, Tesco Tea. De naam komt van de initialen van TE Stockwell, die een partner was in de firma van theeleveranciers, en CO van Jack's achternaam. In 1929 opent Jack Cohen de eerste Tesco-winkel in Burnt Oak, Noord-Londen. 

10. Target

Aantal winkels1897
Opgericht in1962
Boodschappen bezorgenJa

Financieel: 2019 resulteerde in een netto winkelomzet van $71mld (€64,5 mld). De online omzet van 2019 stond op $7 mld (€6,4 mld).

Target is aanwezig in alle 50 staten van de USA, voorwaar een prestatie. Een bijzonderheid van Target is dat zij 5% van hun winst besteden aan het versterken aan de lokale gemeenschappen daarnaast spenderen hun werknemers/ vrijwilligers elk jaar meer dan 1 miljoen uur in hun lokale activiteiten.

Niet verwonderlijk dat Target een perfecte 100 scoorde op de 2018 Corporate Equality Index van The Human Rights Campaign want bijna de helft van hun 1.800+ Target-winkels wordt gerund door vrouwen.

De geschiedenis van Target gaat terug op George Draper Dayton die begin 20e eeuw Dayton Dry Goods Company oprichtte. Het bedrijf ontwikkelt zich en in 1962 is het tijd voor een nieuwe ‘eeuw’.

De naam wijzigt en er wordt een nieuwe manier gevonden om de relatie met klanten (die zij gasten noemen!) te versterken, het discount-concept wordt omarmd.

Overzicht van de top 10 grootste supermarkten ter wereld

NummerSupermarktOmzetAantal filialenOpgericht in (jaartal)Opgericht in (land)
1Walmart€457,2 mld10.8001962Verenigde Staten
2Costco€143,6 mld7951976Verenigde Staten
37-Eleven Holdings€109,1 mld70.2001927Verenigde Staten
4Kroger€108,2 mld2.7571883Verenigde Staten
5Schwartz Gruppe€106,3 mld12.0001930Duitsland
6Aldi€98,2 mld10.000+1913Duitsland
7Carrefour€96,3 mld12.2251959Frankrijk
8Aeon€74,5 mld5.5001758Japan
9Tesco€74,5 mld7.0051929Groot-Brittannië
10Target€64,5 mld18971962Verenigde Staten