Speelgoedwinkels zijn speciale winkels. In sommige gevallen zijn het hele belevenissen, terwijl andere winkels juist een jarenlange geschiedenis hebben. De markt wordt gedomineerd door grote, internationale ketens met entertainment, knutselhoeken en zoveel soorten speelgoed dat je er een dag kunt vertoeven. Wil je een leuk dagje uit met de kinderen? Dan kun je je geluk op bij deze ketens in Duitsland.

De grootse speelgoedwinkel keten in Duitsland is ROFU Kinderland. Een winkel van Duitse oorsprong opgericht in 1962 door een 18-jarige.

De overige speelgoedwinkels die je in Duitsland vindt, zijn allemaal net zo massaal. Sommige van Duitse oorsprong, maar ook grote namen als LEGO en Playmobil hebben vestigingen die meer lijken op een speelparadijs dan een winkel. Hier vind je de 10 grootste speelgoedketens in Duitsland.

Bekijk ook: Top 27 Beste Online Speelgoedwinkels van Nederland

1. ROFU Kinderland groothandels

ROFU Kinderland groothandels

Website: https://www.rofu.de/

Aantal winkels in Duitsland: 94

Oorsprong: Duitsland

ROFU werd in 1962 opgericht door de toen slechts 18-jarige Eberhard Fuchs. Het heette toen “Robert Fuchs Spielwaren”, naar zijn vader, omdat hij zelf niet oud genoeg was om een bedrijf te starten. Hij reisde al snel de wereld rond om zelf de producten in te voeren en verkocht in eerste instantie aan kleine winkels en kermis standhouders. In 1984 opende hij zijn eerste eigen winkel in Birkenfeld.

Al snel werd de winkel gevonden, ondanks de afgelegen locatie, en werden er meer locaties geopend. Vanaf het begin heeft de prijs-kwaliteit verhouding de focus gehad, waardoor je bij ROFU verschillende bekende merken, zoals LEGO, Playmobil, Ravensburger en Barbie voor een vaste lage prijs kunt krijgen.

Het assortiment wordt nog regelmatig uitgebreid. Zo zijn er in de loop der jaren knutselspullen en schijfwaren bij gekomen voor de creatievelingen en de oudere kinderen die spullen nodig hebben voor school. De laatste toevoeging was carnavalskleding, waardoor je nu ook bij ROFU terecht kunt voor je favoriete verkleedkleding tegen een aantrekkelijke prijs.

2. Spiele Max

Spiele Max

Website: https://www.spielemax.de/

Aantal winkels in Duitsland: 70+

Oorsprong: Duitsland

Spiele Max is één van de grootste aandeelhouders op het gebied van speelgoed in Duitsland. De eerste winkel werd geopend op 23 oktober 1982 in het winkelcentrum "Forum Steglitz" in Berlijn. In 1990 werden babyspullen aan het assortiment toegevoegd en in 1999 opende in Berlijn een vestiging van maar liefst 3000 m2. Deze winkel is vandaag de dag nog steeds de grootste babyspeciaalzaak in Berlijn en omgeving. In 2014 werd er nog een winkel van dat oppervlak geopend in Hofheim-Wallau, vlakbij Frankfurt.

Ondanks dat babyproducten niet de eerste focus waren, omvat dit inmiddels het grootste gedeelde van het assortiment. Maar er is ook voldoende keus voor de grotere kinderen, met grote merken zoals LEGO, Playmobil en Baby Born.

Spiele Max vindt vooral een lage prijs belangrijk, en biedt daarom een laagsteprijsgarantie. Vind je het product binnen een straal van 20km toch goedkoper? Dan krijg je het voor de prijs van de concurrentie. Als je direct bij aankoop kunt aantonen dat het ergens anders goedkoper is, krijg je de korting direct bij aankoop.

3. Smyths Toys

Smyths Toys

Website: https://www.smythstoys.com/

Aantal winkels in Duitsland: 67

Oorsprong: Ierland

Smyths Toys is vandaag de dag de grootste aandeelhouder van speelgoedwinkels in Duitsland, nadat ze in 2018 de Europese tak van Toys “R” Us hebben overgenomen en in 2019 alle winkels hebben omgebouwd naar een Smyths. Volgens eigen zeggen, hebben ze met hun brede assortiment aan speelgoed, outdoor, multimedia en babyproducten het meest uitgebreide assortiment in de branche.

Verder staan ze vooral bekend om hun motto “keep it simple”. Daar waar de Engelse Hamleys er een sport van maakt om hun winkels zo extravagant mogelijk te maken, met entertainment, verjaardagsfeestjes en verkleedpartijen, kiest hun Ierse concurrent voor de tegengestelde benadering. De winkels zijn overzichtelijk en in gemakkelijke delen opgesplitst. Multimedia in de ene goed, bordspelletjes en puzzels in de andere. Deze aanpak blijkt te werken.

4. Elbenwald

Elbenwald

Website: https://www.elbenwald.de/

Aantal winkels in Duitsland: 24

Oorsprong: Duitsland

Elbenwald is een speelgoedwinkel die zich volledig concentreert op producten van populaire films, stripboeken en televisieseries. Het is begonnen met een volledige collectie van Lord of the Rings merchandise, naar aanleiding van het jubileum in 2000, maar is inmiddels aangevuld met vele klassiekers. Denk bijvoorbeeld aan de magische wereld van Harry Potter en al je favoriete Marvel helden.

De winkel is een hele belevenis, omdat je de meeste producten meteen kunt uitproberen. Probeer de verkleedkleding daaruit en speel je favoriete scene na in de winkel. De oprichters streven ernaar om een ontmoetingsplek te bieden voor fans, en niet alleen een winkel te zijn. Ze noemen het niet voor niets “het grote nerd-universum”.

De winkels worden gerund door gepassioneerd personeel wat zelf net zo fan is van de producten die ze verkopen, als de bezoekers zijn. Ze kunnen je alles vertellen wat je zelf nog niet weet, en gaan graag een praatje aan over hun favoriete helden.

In tegenstelling tot de andere winkels in deze lijst, is dit een winkel voor jong en oud. Je bent nooit te oud om je te verkleden als je favoriete superheld.

5. Margarete Steiff Shop

Steiff

Website: https://www.steiff.com/en

Aantal winkels in Duitsland: 22

Oorsprong: Duitsland

Steiff shop is een populaire winkelketen in Duitsland waar je de mooiste knuffels kunt kopen. Het bedrijf werd in 1880 door Margarete Steiff opgericht. Ondanks dat ze op 3-jarige leeftijd al gedeeltelijk verlamd raakte, rondde ze op 17-jarige leeftijd de opleiding tot naaister af. In 1879 maakte ze, in haar toenmalige winkeltje gespecialiseerd in vilten kleding, een olifantje als speldenkussen. Zonder directe intentie om hier iets mee te doen, bleken de speldenkussens populair bij kinderen en liet ze haar broertje Fritz deze verkopen op de markt.

In 1886 had ze inmiddels 5000 olifanten verkocht en maakte ze daarnaast allerlei verschillende dieren. In 1890 opende ze haar eerste winkel, in haar huis die gebouwd was door Fritz. Het merk is inmiddels zo bekend en geliefd in Duitsland dat de straat waar haar huis stond inmiddels de “Margarete Steiff Straße” heet.

Steiff werd wereldwijd beroemd door de eerste teddybeer met beweegbare armen en benen, ontworpen door haar neefje Richard. Margarete zelf was er sceptisch over, maar uiteindelijk betekende die beer de doorbraak van haar succes.

Vele ups, downs, awards, reorganisaties, uitbreidingen en samenwerkingen later, zijn er nu 22 winkels en zelfs een museum met de nog altijd even populaire knuffels te vinden in Duitsland. Kwaliteit staat nog altijd hoog in het vaandel en alleen de beste en veiligste materialen worden gebruikt voor de knuffels. Ze worden nog steeds gemaakt om een leven lang mee te gaan, en zijn daarmee zowel onder kinderen als verzamelaars een favoriet.

6. MyToys

MyToys

Website: https://www.mytoys.de/

Aantal winkels in Duitsland: 18

Oorsprong: Duitsland

MyToys is een allround winkel voor alles wat met kinderen te maken heeft. Dus naast speelgoed vind je er ook kleding en bijvoorbeeld traphekjes en zelfs zwangerschapskleding. Het idee is dat je er alles vindt vanaf de zwangerschap tot aan het eindexamen en alles daar tussenin. Een ideale winkel dus voor aanstaande ouders om in één keer alle baby spullen te kopen, maar zeker een winkel om terug te komen in alle jaren daarna.

Naar eigen zeggen zijn ze de grootste online winkel voor familie inkopen. Ze waren in ieder geval de eerste, toen ze in 1999 in het toen nog vrij nieuwe internet een webshop opende. Dit bleek zo’n succes dat ze besloten ook fysieke winkels te openen. Met 18 fysieke winkels behoren ze in inmiddels tot de grootste speelgoedketens in Duitsland.

Ook MyToys heeft kwaliteit en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Zo steunen ze al sinds de oprichting verschillende non-profit organisaties voor kinderen en gezinnen en zijn ze selectief als het gaat om samenwerken met onder andere productiebedrijven. De producten voldoen aan de EU-richtlijnen en worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid.

7. LEGO Stores

LEGO

LEGO Folder

Nog 7 dagen geldig
Geldig van 01-11-2021 t/m 31-01-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.lego.com/de-de

Aantal winkels in Duitsland: 14

Oorsprong: Denemarken

LEGO, wie kent het niet? De blokjes waarmee je vroeger de mooiste creaties maakte. Waarschijnlijk minder geliefd onder ouders, die ’s ochtends slaperig op de losliggende blokjes stapte.

Toen de oprichter, Ole Kirk Kristiansen, besloot om de switch te maken tussen productie van materialen om huizen mee te bouwen, naar hout speelgoed, was hij zijn tijd vooruit. In begin 1900 zag men het nut nog niet van spelen en vonden de meeste mensen speelgoed maar nutteloos. Kristiansen maakte al enkele jaren van overgebleven hout kleine poppetjes, karretjes en dieren, die erg populair waren onder kinderen. Hij zag het nut er wel van in en zo ontstond LEGO in 1934.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds gebruikelijker en werd de stap gezet van hout naar plastic. Pas in 1947, 12 jaar na de oprichting, is LEGO begonnen met de bekende blokjes. Pas in 1960 werd, na een brand in het warenhuis, officieel de overstap gemaakt naar de plastic blokjes als core business. En in 1961 kwamen daar de producten op wielen bij en in 1969 werd het grote broertje Duplo op de markt gebracht.

Vele ontwikkelingen verder, is LEGO één van de grootste internationale speelgoedmakers en kun je in Duitsland in 14 winkels naar hartenlust shoppen.

8. Playmobil FunStore

Playmobil

Website: https://funstores.playmobil.com/

Aantal winkels in Duitsland: 12

Oorsprong: Duitsland

Playmobil zal bij de meeste mensen wel bekend zijn, die 7,5 cm grote poppetjes die allerlei avonturen meemaken. Sinds de oprichting in 1974 zijn er maar liefst 3,5 miljard Playmobilfiguren gemaakt, in ongeveer 40 spelthema’s en daarmee is het bedrijf de grootste speelgoedfabrikant van Duitsland. De opening van eigen winkels liet wel lang op zich wachten,

Door verschillende thema’s te creëren is het doel van Playmobil om de creativiteit van kinderen te stimuleren. Of je nu een prehistorisch pakket hebt of een pakket van een bouwplaats, kinderen kunnen er hun eigen verhaal omheen verzinnen en de poppetjes allerlei avonturen laten beleven.

In Duitsland vind je maar liefst 14 winkels die volledig gewijd zijn aan Playmobil, de Playmobil FunStores. Dat klinkt als een hele belevenis, maar dat valt best mee. In de meeste winkels kun je wel met wat poppetjes spelen en je kunt op de foto met levensgrote poppen. Maar verder is het gewoon een winkel. Voor de echte belevenis moet je naar het Playmobil FunPark in Zirndorf.

9. Teddy Toys

Teddy Toys

Website: https://www.teddytoys.de/

Aantal winkels in Duitsland: 5

Oorsprong: Duitsland

Gek op speelgoed, of moet je toevallig nog een verjaardagscadeautje kopen voor een neefje of nichtje? En je bent ook nog eens in de regio Ostwestfalen – Lippe? Neem dan zeker een keer een kijkje bij één van de vijf verschillende Teddy Toys filialen.

Allen zijn gevestigd in de buurt van Münster en Hannover en alhoewel er dus ‘slechts’ vijf filialen zijn, behoren ze wel bij de betere speelgoedwinkels die Duitsland rijk is. Dit komt onder andere in uiting tot het grote aanbod van ruim 50.000 artikelen en de vrij zachte prijs die in de winkels gehanteerd wordt. Zéker als je het vergelijkt met de Nederlandse speelgoedwinkels!

Alhoewel Teddy Toys speelgoed voor alle leeftijden heeft vind je er met name ook heel erg veel baby-artikelen, babyspeelgoed. Buiten dat verkopen ze naast speelgoed ook nog eens baby- en kindermode. In Bielefeld hebben daarnaast ook nog een XL megastore waar alle artikelen tezamen te vinden zijn.

10. JAKO-O

JAKO

Website: https://www.jako-o.com/de_DE

Aantal winkels in Duitsland: 2

Oorsprong: Duitsland

JAKO-O heeft misschien niet de meeste winkels, maar valt wel onder 1 van de 5 grootste winkelketens in Duitsland op basis van het marktaandeel, waardoor het echt z’n plek in deze lijst wel verdiend heeft.

Het bedrijf focust zich op speelgoed die kinderen de vrijheid geven om kind te zijn en zich vrij te voelen. Zo is er een breed aanbod speciaal voor buiten. Denk bijvoorbeeld aan springtouwen, trampolines, balspelletjes, vliegers en coördinatie spellen. Maar ook kleding zoals zwemkleding, helmen, waterdichte broeken en zelfs rugzakken en reiskoffertjes.

Het bedrijf vindt het zo belangrijk dat elk kind kan spelen dat ze een korting van 5% bieden aan grote gezinnen met meer dan 4 kinderen en gezinnen met een gehandicapt kind. Hiervoor kun je een speciale klantenkaart aanvragen die je in de winkel kunt laten zien. De korting geldt op het hele assortiment en is onbeperkt geldig.

De dichtstbijzijnde winkel vanuit Nederland zit in Bochum, ongeveer een uur vanaf Venlo.