Speelgoedwinkels in Duitsland zijn meer dan winkels; ze zijn belevenissen vol entertainment, knutselhoeken en divers speelgoed, met ROFU Kinderland als grootste keten. Dit artikel belicht de top 10 grootste speelgoedwinkels, variërend van historische Duitse winkels tot internationale giganten als LEGO en Playmobil.

Bekijk ook: Top 27 beste online speelgoedwinkels van Nederland

1. ROFU Kinderland groothandels

ROFU Kinderland groothandels

Opgericht in 1962 door Eberhard Fuchs, groeide ROFU uit van een bescheiden begin tot een grote Duitse speelgoedketen met 94 winkels. Deze keten, bekend om zijn prijs-kwaliteitverhouding, biedt een breed assortiment van bekende merken en recent toegevoegde producten zoals knutselspullen, schoolartikelen en carnavalskleding.

2. Spiele Max

Spiele Max

Spiele Max, een prominente speelgoedretailer in Duitsland met meer dan 70 winkels, opende zijn eerste winkel in 1982 in Berlijn. Deze keten, nu met de grootste babyspeciaalzaak in Berlijn, richt zich op babyproducten en bekende merken zoals LEGO, Playmobil, en Baby Born, met een unieke laagsteprijsgarantie.

3. Smyths Toys

Smyths Toys

Smyths Toys, oorspronkelijk uit Ierland, is de grootste speelgoedwinkelketen in Duitsland met 67 vestigingen, na de overname van Toys “R” Us' Europese tak in 2018. Ze staan bekend om hun eenvoudige en overzichtelijke winkelindeling, in tegenstelling tot extravagante concurrenten, en bieden een uitgebreid assortiment van speelgoed, multimedia en babyproducten.

4. Elbenwald

Elbenwald

Elbenwald, een unieke Duitse speelgoedwinkel met 24 vestigingen, specialiseert zich in merchandise van populaire films, stripboeken en tv-series, beginnend met 'Lord of the Rings'. Deze winkel biedt een interactieve ervaring waar fans verkleedkleding kunnen uitproberen en hun favoriete scènes naspelen, gesteund door gepassioneerd personeel, en richt zich op bezoekers van alle leeftijden.

5. Margarete Steiff Shop

Steiff

Steiff, met 22 winkels in Duitsland, staat bekend om zijn kwalitatieve knuffels, opgericht in 1880 door Margarete Steiff, een gedeeltelijk verlamde naaister. Deze keten, beroemd om 's werelds eerste teddybeer met beweegbare ledematen, blijft populair onder zowel kinderen als verzamelaars, met een nadruk op veilige, duurzame materialen.

6. MyToys

MyToys

MyToys, met 18 winkels in Duitsland, is een veelzijdige winkelketen die producten biedt vanaf de zwangerschap tot aan het eindexamen, inclusief speelgoed, kleding, en babyveiligheidsartikelen. Opgericht in 1999 als eerste online familiewinkel, staat MyToys bekend om zijn kwaliteit, veiligheidsnormen en maatschappelijke betrokkenheid, ondersteunend aan diverse non-profit organisaties.

7. LEGO Stores

LEGO

LEGO, met 14 winkels in Duitsland, is een internationaal bekende speelgoedmaker, beroemd om zijn veelzijdige plastic bouwblokjes, ontstaan uit de visie van de Deense oprichter Ole Kirk Kristiansen in 1934. Deze keten, die begon met houten speelgoed en na een brand in 1960 volledig overstapte op plastic, biedt nu een uitgebreid assortiment inclusief de populaire Duplo-lijn.

8. Playmobil FunStore

Playmobil

Playmobil, met 12 winkels in Duitsland, bekend om zijn iconische 7,5 cm grote figuren, is sinds 1974 de grootste speelgoedfabrikant van Duitsland, met een productie van 3,5 miljard figuren. Deze winkels, genaamd Playmobil FunStores, bieden een speelervaring met thematische sets die de creativiteit van kinderen stimuleren, hoewel voor een uitgebreidere beleving het Playmobil FunPark in Zirndorf bezocht kan worden.

9. Teddy Toys

Teddy Toys

Teddy Toys, met 5 winkels in de regio Ostwestfalen-Lippe in Duitsland, staat bekend om zijn uitgebreide aanbod van ruim 50.000 artikelen, waaronder speelgoed en babyproducten, tegen relatief zachte prijzen. Vooral populair voor babyartikelen en kindermode, heeft deze keten ook een XL megastore in Bielefeld, waar het volledige assortiment te vinden is.

10. JAKO-O

JAKO

 

JAKO-O, met slechts 2 winkels in Duitsland maar een van de top 5 ketens in marktaandeel, richt zich op speelgoed en kleding die kinderen de vrijheid biedt om actief en onbezorgd te zijn. Ze ondersteunen grote gezinnen en gezinnen met een gehandicapt kind met een speciale korting van 5% op hun brede assortiment, inclusief buitenspeelgoed en reisartikelen.