Grootste Biermerken

In de wereld van de grote spelers op de biermarkt is er al lange tijd geen ruimte meer voor traditionele en ambachtelijke brouwprocessen die geschieden onder het toekijkend oog van een nostalgische meesterbrouwer. De meesterbrouwer die vervolgens met een goedkeurende blik het juist gebrouwde goudgele gerstenat smakelijk test.

De laatste jaren zijn overnames en fusies schering en inslag waarbij het één na de andere megabedrijf opgaat in een nog veel groter bedrijf. Om een idee te geven: Inmiddels zijn de 10 grootste merken ter wereld verantwoordelijk voor meer dan 80% van de totale wereldwijde bierproductie. In dit artikel geven we je een overzicht van de grootste die je in de wereld gaat vinden. Tot nu in ieder geval. Dit zijn de top 10 grootste biermerken ter wereld, waarna we onderaan nog een klein overzicht geven van hun bekendste bieren.

1. Anheuser-Busch InBev

Budweiser

Land: België
Productie: Ongeveer 567 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 29,8 %

Verreweg het grootste biermerk ter wereld is Anheuser-Busch Inbev. Een hele mond vol maar dat komt omdat het in feite een fusie van zeer veel verschillende brouwerijen van over de gehele wereld is. Dit alles valt te herleiden tot de Brouwerij Artois (bekend van Stella Artois) en de brouwerij Piedbœuf (bekend van Jupiler).

Zij vormden samen Interbrew, dat uiteindelijk in 2004 met het Braziliaanse AmBev gefuseerd is tot InBev. InBev was op dat moment al de grootste brouwerij ter wereld en in 2008 is het Amerikaanse Anheuser-Busch overgenomen. Op dat moment waren zij de op twee na grootste brouwerij ter wereld. Anheuser-Busch InBev was gevormd en inmiddels zijn zij met grote afstand het grootste biermerk van de wereld.

Anheuser-Busch Inbev houdt drie categorieën bieren aan. Dit zijn:

Wereldmerken

Dit zijn de kroonjuwelen van het bierassortiment van Anheuser-Busch InBev. Wereldwijd hoog aangeschreven qua populariteit en smaak. Onder de bekendste wereldwijde merken vallen onder andere Stella Artois, Budweiser en Corona.

Multilandenmerken

Door specifieke kenmerken worden deze bieren in veel landen verkocht maar vallen ze niet overal even goed in de smaak. Daarom worden ze niet wereldwijd verkocht. Bekende voorbeelden zijn Leffe, Hoegaarden, Goose Island1, Franziskaner Weissbier en Beck’s.

Lokale kampioenen

Merken met een sterke traditie in eigen regio. Hieronder vallen bijvoorbeeld Jupiler, Hertog Jan, Tripel Karmeliet en Bud Light. Je vindt deze bieren enkel maar in speciaalzaken of in een beperkt aantal landen.

Bekendste bier van Anheuser-Busch InBev: Budweiser

Land: Verenigde Staten
Gebrouwen sinds: 1876

Als grootste biermerk ter wereld kan het natuurlijk niet anders dan dat hun bekendste merk ook een gigantische naam moet zijn. Er is geen bierliefhebber die de naam Budweiser niet kent, alhoewel dat niet zo zeer positief hoort te zien.

Net als de meeste Amerikaanse lagers wordt Budweiser namelijk gezien als een vlak en tamelijk smaakloos bier met een enorm slechte reputatie. Dit voorkomt daarentegen niet dat Budweiser in de VS een marktaandeel heeft dat rond de 50% schommelt.

2. Heineken

Heineken

Land: Nederland
Productie: Ongeveer 234 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 12,3 %

Je houdt er van of je houdt er niet van, alhoewel het voor veel mensen uit ‘de provincie’ of Vlaanderen zelfs meer richting haten gaat. Hoe dan ook, dat alles heeft niet weten te voorkomen dat het Amsterdamse Heineken in de ruim 150-jarige geschiedenis zichzelf heeft weten op te werken van lokale brouwerij tot op één na grootste biermerk van de gehele wereld. Naast op één na grootste biermerk ter wereld is Heineken overigens ook het grootste cidermerk ter wereld.

De geschiedenis van Heineken ontstond in februari 1864 toen Gerard Adriaan Heineken een brouwerij te Amsterdam kocht. Bij deze brouwerij hoorde ook een biercafé, waarvan het logo een vijfpuntige ster was. Deze ster staat nog altijd in het logo van de brouwerij.

Kleinzoon Freddy Heineken maakte van Heineken later de grotere wereldspeler die we vandaag de dag kennen. De groei begon met de fusie met de Amstel Brouwerij in 1968. Tot dan was Amstel de grootste concurrent die Heineken in het Nederlands bierlandschap had. De overname van Brand in 1989 maakte van Heineken vervolgens de grootste speler op de Nederlandse markt.

In de jaren nadien groeit Heineken hard en worden verschillende brouwerijen overgenomen. Inmiddels brouwt Heineken ongeveer 234 hectoliter per jaar waarmee het een marktaandeel van 12,3% vergaard heeft. Onder de bekende merken vallen onder andere Heineken, Amstel, Desperados, Affligem, Murphy’s en Cruzcampo. In totaal bezit en beheert Heineken meer dan 300 verschillende biermerken.

Bekendste bier van Heineken: Heineken

Land: Nederland
Gebrouwen sinds: 1873

Van wereldwijd één van de minst geliefde bieren gaan we naar… Nog één van de minst geliefde bieren. Het in 1873 voor het eerst gebrouwen Heineken valt met name bij mensen van buiten de randstad en Belgen slecht in de smaak. Dit heeft daarentegen niet weten te voorkomen dat Heineken wereldwijd alsnog één van de grootste namen op biergebied is.

Het biermerk met de rode ster staat vooral bekend om hun marketing, die van een ongekend hoog niveau is. Ook is Heineken sponsor van een aantal van de grootste sportevenementen ter wereld. Denk bijvoorbeeld maar aan de Olympische Spelen, het WK voetbal, het EK voetbal en de Formule 1.

3. China Resources Beer Holdings Ltd. (CRB)

Land: China
Productie: Ongeveer 121 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 6,4 %

Bier is enorm populair in China maar zoals je later in deze lijst wel zal terugzien, zijn ze niet zo heel erg van het variëren. Hierdoor is het mogelijk dat drie van de grootste biermerken ter wereld Chinees zijn, terwijl je er waarschijnlijk maar van één überhaupt gehoord zal hebben.

Hoe dan ook, op nummer 3 van de top 10 grootste biermerken ter wereld staat het Chinese China Resources Beer. China Resources beer heeft de focus met name op één enkel bier dat ze brouwen: Snow Beer. Het is dan ook niet verrassend dat Snow Beer verreweg het meest verkochte bier ter wereld is, ondanks dat het buiten China in feite niet verkocht wordt.

In 2018 heeft Heineken een aandeel van 40% genomen in de China Recourses Beer Holdings Ltd. Een overname is uit den boze, omdat de vrees bestaat dat Heineken anders te groot wordt. Om die reden heeft AB InBev tijdens hun overname van SAB Miller (toentertijd het op één na grootste biermerk ter wereld) ook hun aandeel in Snow Beer moeten laten vallen.

Bekendste bier van de China Resources Beer Holdings Ltd.: Snow

Land: China
Gebrouwen sinds: 1993

Maar weinig mensen zullen ooit van Snow gehoord hebben. Desondanks is dit al sinds het jaar 2008 het meest geproduceerde en gedronken biertje ter wereld. Dit heeft uiteraard te maken met de bekendheid in China, buiten dat land gaat het namelijk lastig worden om deze op de bierkaart terug te vinden.

Snow is afkomstig van de China Resources Beer Holdings en is min of meer het enige bier dat door hen gebrouwen wordt. Overigens worden in China meerdere bieren als Snow verkocht. Zelfs wanneer je een Budweiser bestelt krijg je in feite namelijk gewoon Snow voorgeschoteld.

4. Carlsberg

Carlsberg

Land: Denemarken
Productie: Ongeveer 112 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 5,9 %

Na de Vikingen en Lego is Carlsberg misschien wel het meest bekende wat Denemarken ooit aan de wereld geschonken heeft. Carlsberg is in 1847 opgericht door Jacob Christian Jacobsen en is na de fusie met de Noorse Orkla Group verworden tot ’s werelds op drie na grootste biermerk.

Carlsberg moet het met name van de West-Europese markt hebben. Maar liefst 60 % van de omzet wordt aldaar gegenereerd. Voorheen was Rusland ook een belangrijke markt maar sinds de Russische overheid actief beleid heeft om het drinken van (buitenlands) bier terug te dringen is met name Carlsberg hier zwaar door geraakt.

Carlsberg dankt zijn naam aan de zoon van de oprichter (Carl) en het feit dat de brouwerij op een heuvel gelegen was. Een andere bijzonderheid is dat de eerste eigenaar ook een laboratorium oprichtte om de kwaliteit van het bier beter te kunnen garanderen. Hier werden de eerste onderzoeken gedaan om biergist te kweken.

Toen de methode succesvol bleek en eindelijk zuiver biergist gekweekt kon worden werd dit met brouwers over de rest van de wereld gedeeld. De nieuwe biergist heeft de naam Saccharomyces Carlsbergensis meegekregen. Net als Heineken staat Carlsberg bekend om haar sponsoractiviteiten, onder andere voor het EK voetbal, Liverpool FC en het Iers nationaal elftal.

Bekendste bier van Carlsberg: Carlsberg

Afkomstig uit: Denemarken
Gebrouwen sinds: 1847 (pas sinds 1904 in de huidige vorm)

De meeste mensen zullen Carlsberg nog wel herinneren als ‘Probably the best beer in the world’. Tientallen jaren werd het op deze manier immers over de gehele wereld in de marketing gezet. Carlsberg is een uit Denemarken afkomstig bier van lage gisting.

Het bier wordt wereldwijd in 140 landen verkocht en afhankelijk van land tot land verschilt het alcoholpercentage van 3,8 % tot 5 %.

5. Molson Coors Brewing Company

Coors Light

Land: Verenigde Staten
Productie: Ongeveer 97 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 5,1 %

Op nummer 5 in de top 10 van grootste biermerken ter wereld vinden we de Amerikaanse Molson Coors Brewing Company terug. De Molson Coors Brewing Company richt zich grotendeels op de Amerikaanse markt. Daarentegen is er ook nog redelijk wat afzet in het oosten van Europa.

Dit heeft de Molson Coors Brewing Company voor elkaar gekregen door meerdere brouwerijen in het voormalig oostblok over te nemen. Dit hebben ze met name in Bulgarije en Tsjechië gedaan. Na Europa staat Canada op de derde plaats, in de rest van de wereld gaat het om minder dan 5 % van de totale omzet.

Onder de bekendste merken van de Molson Coors Brewing Company vallen Coors, Miller en Molson. Voor de Europese markt zijn vooral de namen van Pilsner Urquell en Staropramen gekend.

Bekendste bier van de Morson Coors Brewing Company: Coors Light

Afkomstig uit: Verenigde Staten
Gebrouwen sinds: 1978

Een ander en wederom smaakloos Amerikaans bier dat in deze sublijst terug te vinden is, is Coors Light van de Molson Coors Brewing Company. Het bier wordt sinds 1978 gebrouwen in ’s werelds grootste brouwerij ter wereld, gelegen in het Amerikaanse Denver.

Coors Light is ontstaan nadat in Amerika de zogeheten babyboomgeneratie de leeftijd bereikte waarop ze alcohol mochten nuttigen. Omdat deze generatie meer met gezondheid bezig was, wilde ze graag een lichter bier hebben met een lagere hoeveelheid calorieën. Inmiddels begin je het bier ook in Europa vaker tegen te komen maar verreweg het grootste gedeelte van de omzet wordt nog steeds enkel en alleen binnen de Verenigde Staten gegenereerd.

6. Tsingtao Brewery Group

Tsingtao

Land: China
Productie: Ongeveer 80 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 4,2 %

Het volgende Chinese biermerk in deze top 10 is de Tsingtao Brewery Group. Wanneer je geen geleerde bent in biermerken is dit mogelijk toch nog de enige die je van naam zal kennen. Het gelijknamige hoofdbier Tsingtao wordt namelijk als één van de weinige Chinese biermerken nog naar redelijk wat landen geëxporteerd.

Hedendaags beheert de Tsingtao Brewery Group ongeveer een 70-tal brouwerijen die jaarlijks instaan voor de verkoop van ongeveer 80 miljoen hectoliter bier. Opvallend genoeg zijn de belangrijkste kostenposten voor de Tsingtao Brewery Group rijst en verpakkingskosten. Rijst maakt een derde deel uit van de grondstofkosten terwijl de verpakkingskosten maar liefst bijna de helft van de totale bedrijfskosten uitmaken.

Bekendste bier van de Tsingtao Brewery Group: Tsingtao

Land: China
Gebrouwen sinds: 1903

De brouwerij van Tsingtao werd in 1903 opgericht door een groep Duitse kolonisten. Het gelijknamige bier is één van de weinige Chinese bieren die buiten China ook in een groot aantal andere landen verkocht worden. In totaal zijn dit meer dan 50 landen, waaronder Nederland.

Tsingtao is het op één na meest gedronken bier van China en zodoende direct ook één van de meest gedronken bieren ter wereld. Naast water, gerstemout en hop wordt er bij de productie ook rijst gebruikt.

7. Asahi Breweries

Asahi

Land: Japan
Productie: Ongeveer 58 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 3,0 %

Asahi is de grootste brouwerij van Japan en staat wereldwijd op de zevende plek. Asahi is in 1889 in osaka opgericht en de hoofdactiviteit bestaat uit het brouwen van bier. Daarnaast worden er ook nog eens frisdranken en verschillende whisky’s geproduceerd.

Ondanks dat de Tsingtao Brewery Group groter is (nr. 6 in de top 10) heeft Asahi toch een minderheidsaandeel van 19,99% in het biermerk genomen. Sowieso is Asahi de laatste jaren druk aan de weg aan het timmeren. Zo heeft het van AB InBev alle Australische activiteiten overgenomen en wordt Asahi bier zelf ook meer en meer in Europa aan de man gebracht.

In 2016 werd wegens de aanstaande fusie tussen AB Inbev en SABMiller het merk Grolsch in de verkoop gezet. Uiteindelijk heeft Asahi de brouwerij overgenomen voor een totaalbedrag van 3,1 miljard euro.

Bekendste bier van de Asahi Breweries: Asahi

Land: Japan
Gebrouwen sinds: 1987

Wat Snow is voor China, dat is Asahi voor Japan. Asahi heeft met een marktaandeel van om en nabij de 50 % de binnenlandse biermarkt stevig in handen. In tegenstelling dan Snow, wordt Asahi daarentegen ook nog veelvuldig geëxporteerd. Met name de Asahi Super Dry, een bier met een alcoholpercentage van 5 %, vind je over de gehele wereld terug.

Asahi betekent zoveel als ‘rijzende zon’. Een naam die natuurlijk schitterend past bij het land van de rijzende zon.

8. Groupe Castel

Castel Beer

Land: Frankrijk
Productie: Ongeveer 41 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 2,1 %

De Groupe Castel klinkt als een vreemde eend in de bijt en dat is het in feite ook wel een beetje. Het is namelijk een Franse groep die de focus eerst en vooral op wijn heeft staan. Zo is het bijvoorbeeld de grootste Franse wijnproducent en eveneens eigenaar van de grootste wijnmerken die in Frankrijk aan de man worden gebracht.

Desondanks vinden we de Groupe Castel ook terug in de lijst met grootste biermerken ter wereld. Dit heeft het volledig te danken aan de activiteiten in Afrika. In dit continent is de Groupe Castel namelijk eigenaar van twee van de grootste Afrikaanse biermerken, ‘Flag’ en ‘Castel Beer’. Hierdoor heeft de Groupe Castel maar liefst 25% van de winsten die op Afrikaans bier gemaakt worden in de hand.

Jaarlijks wordt er ongeveer 41 miljoen hectoliter geproduceerd, waarvan de helft lokaal in de Afrikaanse landen gebrouwen wordt.

Bekendste bier van de Groupe Castel: Castel Beer

Land: Ethiopië
Gebrouwen sinds: 1998

Het laatste dat je zou verwachten is dat een Ethiopisch bier bij de meest gedronken en bekende biermerken ter wereld hoort. Met dank aan de Groupe Castel is dit toch het geval. Castel beer wordt nog maar sinds 1998 gebrouwen maar heeft een gigantisch groot marktaandeel in Afrika weten te veroveren.

9. Beijing Yanjing Beer Company

Yanjing

Land: China
Productie: Ongeveer 38 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 2,0 %

Het volgende Chinese biermerk in deze ranglijst is de Beijing Yanjing Beer Company. Met een productie van 38 miljoen hectoliter hebben ze ongeveer 2 % van de volledige wereldmarkt in handen. Desondanks wordt het bier enkel en alleen in China verkocht. Het bedrijf heeft een viertal merken, waarvan Yanjing verreweg het meest gedronken wordt. Zoveel zelfs, dat het bier als 8e staat op de wereldranglijst van meest gedronken bier.

Bekendste bier van de Beijing Yanjing Beer Company: Yanjing

Land: China
Gebrouwen sinds: 1980

Yanjing is het bekendste bier van de Beijing Yanjing Beer Company. Niet lastig ook, aangezien het één van de weinige bieren is die door hen gebrouwen wordt. Het bier wordt enkel en alleen in China verkocht maar door de grote volumes behoort het alsnog tot de meest gedronken bieren ter wereld.

In 1995 is Yanjing als officieel bier voor bij de staatsbanketten in de Grote Volkszaal aangewezen.

10. Efes Beverage Group

Efes Pilsner

Land: Turkije
Productie: Ongeveer 32 miljoen hectoliter
Marktaandeel: 1,7 %

Als laatste in de lijst met 10 grootste biermerken vinden we het Turkse Efes terug. Deze groep is in 1966 ontstaan en is sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw de Turkse marktleider. Hedendaags scoort Efes maar liefst rond de 85% als het gaat om het Turkse marktaandeel.

Sinds de jaren ’90 heet Efes de blik ook op het buitenland gericht en wordt er met name in Zuidoost en Centraal-Europa veel bier van het merk verkocht. De laatste jaren begint het ook in Nederland een vertrouwder gezicht te krijgen. Buiten het gelijknamige Efes bier bezit de fabrikant nog een x-aantal andere bieren

Bekendste bier van de Efes Beverage Group: Efes Pilsner

Land: Turkije
Gebrouwen sinds: 1969

Als je denkt dat Snow en Asahi een groot marktaandeel in eigen land hebben, dan spant Efes absoluut de kroon. Maar liefst 85 % van de verkochte bieren in Turkije is er één van Efes. De bieren van Efes worden enkel en alleen in Izmir gebrouwen en het dankt zijn naam aan het naastgelegen dorpje Efeze.

Het bijzondere aan Efes is dat het één van de weinige niet Aziatische bieren is waarbij rijst in het brouwproces betrokken wordt. Naast de pilsner zelf worden er nog vijf variaties gebrouwen.

PlaatsLandBrouwerijVerkoop in hectoliterMarktaandeel
1.BelgiëAnheuser-Busch InBev± 567 miljoen29,8 %
2.NederlandHeineken± 234 miljoen12,3 %
3.ChinaChina Resources Beer± 121 miljoen6,4 %
4.DenemarkenCarlsberg± 112 miljoen5,9 %
5.Verenigde StatenMolson Coors Brewing Comp.± 97 miljoen5,1 %
6.ChinaTsingtao Brewery Group± 80 miljoen4,2 %
7.JapanAsahi Breweries± 58 miljoen3,0 %
8.FrankrijkGroupe Castel± 41 miljoen2,1 %
9.ChinaBeijing Yanjing Beer Company± 38 miljoen2,0 %
10.TurkijeEfes Beverage Group± 32 miljoen1,7 %