Waar kan ik in Duitsland goedkoop boodschappen doen

Boodschappen doen in Duitsland is goedkoper dan in Nederland. Dat is om meerdere redenen. Maar welke supermarkten zijn het goedkoopst in Duitsland?

De goedkoopste supermarkten in Duitsland zijn de Aldi, Lidl en Kaufland. Dit kan natuurlijk per jaar veranderen, en sommige producten zijn goedkoper bij de één dan bij de ander, maar uiteindelijk zijn het nagenoeg altijd de Aldi, Lidl en Kaufland die bovenaan de lijst staan van goedkoopste winkels.

Wil je meer leren over de goedkoopste supermarkten in Duitsland? Dat is begrijpelijk, want wie weet is het voor jou ook wel aan te raden om je boodschappen bij onze oosterburen te doen. Lees dus vooral snel verder om erachter te komen of dit de supermarkten zijn voor jou!

Aldi Duitsland Folder

Nog 6 dagen geldig

Geldig van 05-12-2022 t/m 10-12-2022

> Folder bekijken

Goedkoopste winkels in Duitsland

Hoeveel goedkoper zijn boodschappen in Duitsland

Duitsland heeft enorm veel verschillende supermarkten en over het algemeen zijn ze allemaal goedkoper dan in Nederland. Maar hoe zit het dan met de supermarkten die we ook in Nederland hebben?

De Aldi en de Lidl, die we beide ook in Nederland hebben, zijn voor Nederlandse standaarden al erg goedkoop. In Duitsland zijn deze winkels echter nóg goedkoper. Je kunt hierdoor wel verwachten dat je erg goedkoop uit zal komen wanneer je deze winkel in Duitsland bezoekt.

De Kaufland daarentegen hebben wij niet hier in Nederland. Toch staat Kaufland erom bekend enorm goedkoop te zijn. Deze keten wordt dan ook door vele Duitsers én Nederlanders gebruikt voor hun wekelijkse boodschappen of grote inkopen.

A-merken en B-merken

Een van de meest opvallende verschillen die je zal merken in de Duitse supermarkten, is hoeveel goedkoper zelfs de A-merken daar zijn. Denk hierbij aan Coca-Cola en Nutella maar ook de bekende Duitse merken; voor elk betaal je aanzienlijk minder in Duitsland.

Ben je sowieso niet zo’n liefhebber van de duurdere merken, ook al zijn ze goedkoper, dan zullen de prijzen van de B- en huismerken je al helemaal gelukkig maken. Deze zijn namelijk nóg lager. Echter, vaak is het verschil tussen de A- en B-merken in Duitsland minder groot dan wanneer je in Nederland de vergelijking maakt.

Hoe komt het dat de winkels in Duitsland zo goedkoop zijn?

Wat is goedkoper in Duitsland 2021

Het is natuurlijk leuk dat je goedkoper aan je boodschappen kan komen in Duitsland, maar hoe komt het eigenlijk dat de producten van de winkels daar zoveel goedkoper zijn? Daar gaan we je hier antwoord op geven.

Lagere BTW

Er zijn meerdere redenen dat de producten in Duitse supermarkten goedkoper zijn. Een van de belangrijkste redenen is dat de BTW lager is in Duitsland dan hier bij ons in Nederland. Hier hebben we een BTW van 21% en 9%, waar de BTW in Duitsland slechts 19% en 7% zijn.

Lagere accijnzen

Een andere reden is dat de accijnzen lager zijn in Duitsland. Accijnzen kunnen nog wel eens veranderen, dus dit verschil zal niet altijd hetzelfde zijn. Maar alcoholische dranken en tabak zijn hierdoor wel vele malen goedkoper dan wanneer je ze hier in Nederland aan zou schaffen.

Meer concurrentie

Wat ook veel invloed heeft op de prijzen van de Duitse supermarkten, is dat ze daar ontzettend veel concurrentie hebben. Geen van deze concurrentie is zodanig groot dat zij de prijzen kunnen bepalen - echter, om toch voldoende klanten te krijgen, zijn de supermarkten hierdoor wel genoodzaakt hun prijzen zo laag mogelijk te houden.

Andere prijsstrategieën

In Duitsland werken de prijsstrategieën die ze daar toepassen, anders. Levensmiddelen zijn daar hierdoor goedkoper. Vooral alles wat geconserveerd is, scheelt erg veel geld, maar ook biologische producten en producten die gemaakt zijn voor mensen die bepaalde stoffen niet mogen hebben, zoals zuivel of gluten, hebben ze veel meer – en dus ook veel goedkopere – artikelen om uit te kiezen.

Groter land

Tot slot is Duitsland ook een veel groter land en het zou je misschien verbazen, maar dit beïnvloedt de prijs zeker. Supermarkten kunnen hierdoor namelijk veel grotere voorraden bestellen en inslaan, wat voor hen al een stuk voordeliger is dan voor Nederlandse winkelketens.

Benzine en andere producten

Benzine duitsland

Naast je voedingswaar kan je ook andere producten veel goedkoper halen in Duitsland. Een maar al te bekend voorbeeld is natuurlijk de benzine – deze is dikwijls rond de twintig cent de liter goedkoper! Een extra handige tip om te onthouden, is dat de benzine daar vaak ’s middags zelfs nog goedkoper is dan wanneer je ’s ochtends of ’s avonds tankt.

Andere producten die goedkoper zijn in Duitsland, waar je ongetwijfeld wat aan zou kunnen hebben, zijn artikelen van een drogisterij. Denk hierbij aan verzorgingsproducten, baby-benodigdheden of artikelen voor vrouwelijke hygiëne.

Nog steeds niet overtuigd dat je boodschappen in Duitsland goedkoper zijn om te doen? Producten als diervoeding, bakbenodigdheden, kleding, elektronica en zelfs auto’s kan je voor aanzienlijke lagere prijzen mee naar huis nemen.

De goedkoopste supermarkt in Duitsland: is het de reis waard?

Je weet nu dat de goedkoopste supermarkten van Duitsland de Lidl, Aldi en Kaufland zijn. Je weet nu ook dat zelfs de duurdere supermarkten alsnog goedkoper zijn dan in Nederland, en dat dit komt omdat bijna al hun producten daar goedkoper zijn dan hier.

Of het dit je waard is om voor naar Duitsland te rijden, dat kan natuurlijk alleen jij bepalen. Woon je verder van de grens, dan is dit de moeite en benzine waarschijnlijk niet waard. Echter, mocht je er toch al een keer zijn voor bijvoorbeeld een weekendje weg, dan kan je net zo goed extra inslaan.