Bouwmarkten Duitsland

Als klusser of doe-het-zelver zit je goed in Duitsland. Onze oosterburen hebben veel grote bouwmarkten in het land. De 7 belangrijkste bouwmarkten komen hier aan bod.

De grootste bouwmarkt van Duitsland is OBI. Meer dan 350 winkels bieden je alle bouwmaterialen aan die je ooit nodig kunt hebben. Bij deze bouwmarkt heb je aan je boodschappentrolley niet genoeg.

Als je in Duitsland bent en er zit geen OBI in de buurt, dan kun je terecht bij één van de 6 andere grote bouwmarkten. Een aantal van deze namen komen je vast bekend voor. Enkele van hen hebben dan ook filialen in Nederland.

1. Globus Baumarkt

Globus Baumarkt

Opening eerste bouwmarkt: 1982

Aantal winkels: 90

In 1969 besloot Globus een afdeling voor bouwmaterialen toe te voegen aan de toen al gigantische Globus Hypermarkt in Saarbrücken. Dit werd zo’n succes dat een oud woordvoerder van de directie het initiatief nam om in 1986 de bouwmarktafdeling zijn eigen ingang te geven. Sinds vier jaar later de eerste zelfstandige bouwmarkt van Globus zijn deuren opende, is het snel gegaan.

De bouwmarkten van Globus hebben inmiddels een online winkel waar je alles kunt bestellen. Hele zwembaden en infraroodsauna’s, elke vorm en maat schroef die nodig kan zijn tot aan tegels en stenen. Als vaste klant van Globus Baumarkt krijg je flinke kortingen. Hoe meer je jaarlijks besteedt, des te meer je terugkrijgt aan het einde van het jaar. Geef je meer dan € 1.500 uit bij Globus Baumarkt? Dan krijg je 3% van de totale uitgaven contant terug bij de balie van de klantenservice. Bij € 2.500 is dit 5% en vanaf € 5.000 betalen ze zelfs 10% van de totale omzet aan je terug.

2. B1 Discount

B1 Discount

Opening eerste bouwmarkt: 1999

Aantal winkels: 19

Andere bouwmarkten staan klaar met uitgebreid advies en tien varianten van de materialen die je nodig hebt. Het gebrek decoratie, deskundig advies en het presenteren van dure artikelen leidt tot één ding bij B1 Discount: lage prijzen. Bij B1 Discount kun je het beste terecht als je precies weet wat er nodig is voor het bouwproject. Naast bekendere B merken biedt deze bouwmarkt ook zijn eigen huismerk van gereedschap en bouwmaterialen aan. Het aanbod van 12.000 artikelen is relatief beperkt als we kijken naar andere bouwmarkten in Duitsland. Toch is het voor vele de eerste keus als er materialen gehaald moeten worden. Vrijwel alles wat je in een vestiging van B1 Discount aanschaft, krijg je goedkoper mee naar buiten dan op de meeste andere plekken.

B1 Discount is een merk van toom en heette bij de oprichting in 1999 oorspronkelijk Zack. Samen met franchisehouders heeft toom dit merk in de jaren die hierop volgde flink uitgebouwd. Nadat er discussies en recht zaken kwamen over de naam en de rechten daarvan, zijn ze sinds 2007 verder gegaan als B1 Discount Baumarkt. Hierna is de bouwmarkt zich pas echt gaan focussen om een aandeel te krijgen in het budgetsegment van de markt. Dit is goed gelukt, er zijn inmiddels 19 goed lopende B1 Discount bouwmarkten te vinden verspreidt over heel Duitsland.

3. Hornbach

Hornbach

Hornbach Folder

Geldig van 05-09-2021 t/m 26-09-2021

> Folder bekijken

Opening eerste bouwmarkt: 1968

Aantal winkels: 163

De Hornbach kennen de meeste Nederlanders wel. Bouwmarkten van deze Duitse gigant zien we ook veel aan deze kant van de grens. Ondanks het succes van de Hornbach bouwmarkt in acht andere Europese landen, is het allemaal begonnen bij onze oosterburen.

De oprichter van Hornbach, Michael Hornbach, heeft in 1877 het eerste ambachtelijk bedrijf geopend onder deze naam. Zijn zoon heeft in 1900 dit concept uitgebreid met een bouwmaterialenwinkel. Dit waren voornamelijk de grove materialen, zoals cement, stenen en metaal. Nadat Otmar Hornbach een trip naar Amerika had gemaakt kwam hij in 1968 op het idee een doe-het-zelf winkel te openen. Hiermee was de eerste Hornbach zoals wij het kennen geboren. Dit liep al snel uit tot een beursgang in 1987

Hornbach heeft nu meer producten te koop dan je kunt opnoemen. Niet alleen grote bouwbedrijven kunnen bij Hornbach kwalitatieve materialen kopen met vaste lage prijzen. Ook de kleine projectgerichte klanten betalen hier goede prijzen voor hun aankopen. Hornbach stunt namelijk niet met prijzen of promoties. In plaats hiervan garanderen ze hun artikelen standaard lager te prijzen dan bouwmarkten die veel tijdelijke aanbiedingen hebben.

4. toom Baumarkt

toom Baumarkt

Opening eerste bouwmarkt: 1978

Aantal winkels: 270

Van de bijna 330 winkels die vallen onder toom zijn er ongeveer 270 een bouwmarkt met de naam toom Baumarkt. In tegenstelling tot een aantal grotere bouwmarkten op deze lijst, zijn de vestigingen van toom Baumarkt voornamelijk gericht op amateur en ervaren doe-het-zelvers. Ook grotere bouwfirma’s zijn natuurlijk welkom bij toom. Toch is toom met zijn presentatie gerichte inrichtingen en decoratieve opzetten niet altijd de beste keus voor de professionals. Deze ruimte en mooie voorbeelden zijn erg fijn voor inspiratie, voor de pro’s is dit meestal niet nodig.

Voor de klusfanaten die meer hulp dan alleen deskundig advies nodig hebben, heeft toom een dienstverlening die hierbij kan helpen. toom heeft ook een service waar ze naast hulp met ideeën en mogelijke uitvoeringen, ook het daadwerkelijke bouwen kunnen uitvoeren. Hierbij helpt ze adviseur je met alles vanaf de offerte tot aan de definitieve oplevering van het project. Deze A-tot-Z service is perfect voor de projecten die net iets ambitieuzer zijn dan je zelf voor elkaar kunt krijgen. Perfect als je wilt voorkomen dat je vrouw je aan wilt melden voor één van de vele Tv-programma's die gefaalde klusprojecten laten zien.

5. BAUHAUS

BAUHAUS

Opening eerste bouwmarkt: 1960

Aantal winkels: 250

BAUHAUS heeft in 1960 als eerste in Duitsland een echte bouwmarkt opgezet. Met allerlei soorten materialen en gereedschappen kon BAUHAUS zich vanaf dat moment voor lange tijd de grootste noemen. Ook toen er allerlei soortgelijke winkels opende om het nieuwe aller-onder-1-dak concept na te bootsen, bleven ze eenzaam aan de top. Nu zijn ze dat nog steeds op het gebied van winkeloppervlakte en productaanbod. Verdeeld over 15 verschillende afdelingen met talloze subcategorieën; er zijn meer dan 160.000 verschillende kwaliteitsproducten te vinden in de BAUHAUS bouwmarkten. De meeste van deze artikelen kun je ook gewoon online bestellen.

Particuliere klussers kunnen prima terecht bij BAUHAUS. De medewerkers weten goed waar ze over praten en kunnen je helpen met veel vragen die je kunt hebben over jouw project. Wel mag de portemonnee getrokken worden. Bij BAUHAUS vind je dan ook alleen hoogwaardige producten van het duurdere, kwalitatievere segment. Bouwbedrijven en andere professionals kunnen genieten van een grote selectie producten speciaal bedoeld voor bouwondernemers. Prijsvoordelen bij grotere hoeveelheden materialen, een lovend bonusprogramma en een orderpick- en bezorgdienst maken het werk voor de pro’s een stuk eenvoudiger.

6. Hellweg

Hellweg

Opening eerste bouwmarkt: 1971

Aantal winkels: 97

Het is duidelijk waar de naam Hellweg vandaan komt. Het eerste filiaal van deze Duitse bouwmarkt opende namelijk op de Brackeler Hellweg. Zowel de straat als de bouwmarkt zijn vernoemd naar één van de handelsroutes uit de middeleeuwen die Hellweg werden genoemd. Een aantal van deze Hellwegen liepen door de omgeving van de eerste Hellweg bouwmarkt.

Dit familiebedrijf pakte het meteen groots aan. Deze eerste vestiging had een oppervlakte van 500 vierkante meter. Hellweg is behoorlijk wat groter geworden, inmiddels bezitten ze bijna 100 winkels. Deze winkels hebben bij elkaar 780.000 vierkante meter oppervlakte. Ook de hoeveelheid personeel wat Hellweg in dienst heeft is met de jaren mee flink gegroeid. Meer dan 4000 personeelsleden zorgen ervoor dat alles loopt zoals het hoort.

Ze helpen je met het uitzoeken van het beste materiaal voor een nieuw tuinhuis, of bieden je het hele tuinhuis aan. Hellweg heeft ontzettend veel artikelen voor de tuin. Meer dan 24 categorieën planten, veel tuin decoratie, tuinhekken, maar ook grasmaaiers en andere machines voor in de tuin. Naast deze zaken hebben ruim 60.000 andere producten voor de doe-het-zelvers en klussers, waarvan vrijwel allemaal online te bestellen. Dit kan worden bezorgd door de transportdiensten van Hellweg, of afgehaald worden bij een vestiging van de bouwmarkt

7. OBI

OBI

Opening eerste bouwmarkt: 1970

Aantal winkels: 668

Met bijna 700 vestigingen in 11 landen is OBI de grootste bouwmarkt van deze lijst. Meer dan de helft van deze vestigingen zitten in Duitsland. Sinds de opening van de allereerste OBI in Hamburg-Poppenbüttel in 1970, zijn er 350 filialen bijgekomen op Duits grondgebied.

De winkels van OBI zijn gigantisch groot. Bijna elk denkbaar materiaal is te krijgen bij OBI, of te bestellen. De bouwmaterialen kunnen door doe-het-zelvers zonder problemen in kleine hoeveelheden worden gekocht. Bouwfirma’s met grotere projecten kunnen daarnaast gewoon bestellen, zoveel ze nodig hebben.

De 42.000 personeelsleden bieden hiernaast allerlei diensten aan. Voor het snijden van materiaal op maat hoef je de instructies alleen maar door te geven en alles wordt in de perfecte afmetingen gesneden. Klaar om in elkaar te zetten. Ook het huren van bestelbussen, boormachines, beitelhamers op trolleys en handgereedschap kan bij OBI. Je kunt iets al huren vanaf 4 uur. Zo kun je zonder de materialen nieuw aan te schaffen, toch gebruik maken van de beste machines.